Зберігання картоплі

зберігання картоплі

Зберігання картопліКартопля наш другий хліб, цей овоч ми використовуємо в їжу круглий рік, тому важливо не тільки виростити хороший урожай, але і зберегти його до весни без втрати якості.

Забирають картопля, коли він дозрів, ознакою цього є пожовтіння і висихання листя. Як тільки бадилля пожовкла, процес проста зупинився, бульби пора збирати. Затягувати зі збиранням врожаю до повного висихання бадилля не слід, чим довше бульби знаходяться в землі, тим більша ймовірність накопичення на них хвороб і гнилей.

першу підготовку до зберігання картоплі. проводите відразу під час збирання, для якої краще вибрати сонячний день. Зібрані бульби розсипайте на розстелену на землі плівку в один шар. Під променями сонця поверхню бульб підсохне, а також загинуть всі бактерії, гнилі і віруси, що знаходяться на поверхні, що значно збільшить його лежкість. Довше за 3-4 години залишати картоплю, призначену для їжі не можна, так як при світлі бульби накопичують отруйна речовина соланін і стають зеленими. Однак насіння картоплі залишають на світлі до позеленіння, так як накопичений соланін є природним захистом від грибків і бактерій.

Відразу в поле, після світловий обробки, картоплю треба розсортувати на дуже великий, середній і дрібний, пошкоджені бульби з порізами.

У картоплі є кілька чудових здібностей. По-перше дозаривание, навіть якщо ви зберете недозрілий картопля з ще дуже тонкою шкіркою, під час першого періоду зберігання він дозріває, шкірка потовщується і стає стійкою до зовнішніх умов і пошкоджень. Друга здатність самолікування, якщо ви зібрали багато порізаного і пошкодженого картоплі, в перший період на місці зрізу скупчуються особливі речовини оберігають бульбу від гниття, зрізи і подряпини рубцюються. Тому пошкодженим і недозрілі бульб картоплі необхідно забезпечити період лікування і дозаривания. Для цього їх поміщають в темне тепле місце з температурою повітря 15 0 С на два тижні.

Визріли бульби картоплі з міцною шкіркою і незначними ушкодженнями можна відразу зсипати в льох, де температура протягом місяця повинна поступово знижуватися до 6 0 С. З листопада по квітень повинен дотримуватися оптимальний температурний режим 2 5 0 С для зберігання картоплі в стані спокою, при якому він не проростає. Помічено, що більш дрібні бульби відрізняються більш тривалим періодом спокою і проростають пізніше. Тому в першу чергу намагайтеся вжити найбільші бульби, а також різані.

Дуже важливо зберігати в погребі температуру від 2 до 5 0 С. Температура трохи вище від 5 до 8 0 С викликає помірне проростання бульб, також вона сприятлива для розвитку хвороб. Ще більше підвищення температури викликає швидке зростання паростків і якість картоплі різко знижується.

Однак і зниження температури до 1 або 0 0 С небезпечно, при цій температурі в м’якоті бульби накопичується цукор і на смак картопля стає солодкуватим. При зниженні температури до -2 0 С бульби замерзають і стають непридатними.

Важливо зберегти температурний режим на одному рівні на весь період зберігання, адже якщо ви допустите пробудження нирок, вони продовжать рости і при низькій температурі. Загальмувати активацію проростання можуть ефірні речовини, що виділяються м’ятою перцевої, також вони попереджають появу гнилей. Суху траву розкладайте між ярусами ящиків або вкладайте між насипаними шарами.

У погребі температуру легко регулювати провітрюванням, особливо взимку. Але іноді картопля починає проростати навіть при температурі зберігання. Це відбувається, якщо бульби зберігаються насипані на суцільний підлогу, при диханні вони підвищують температуру на пару градусів, а так як нижні шари не вентилюються, створюється підвищена температура всередині насипу. Тому в сховище роблять дощатий настил з прорізами 2 см на висоті 15-20 см. Це забезпечить достатнє провітрювання. Добре зберігати картоплю, розсипаний по шухлядах.

Якщо все ж паростки з’явилися необхідно перебрати картоплю і видалити паростки. Іноді перебирати необхідно кілька разів, так як нирки пробуджуються по черзі.

Схожі новини

Залишити питання або відгук