Вирощування розсади баклажан

Вирощування розсади баклажан

Баклажан з сімейства пасльонових, дуже смачний і корисний овоч, його плоди мають лікувальні властивості, в них містяться вітаміни В, РР, рутин, білки, вуглеводи, органічні кислоти, мінеральні солі. Включення в раціон харчування баклажанів сприяє зниженню холестерину в крові, цей овоч добре підходить для дієтичного харчування сердечникам, діабетикам і бажаючим схуднути.

Рослина має прямостоячий розгалужених стебло з великими опушеними листям, цвіте великими рожево-фіолетовими квітками. Плоди баклажан темно-фіолетові або синьо-чорні, різних форм грушоподібні, циліндричні, кулясті і яйцеподібні. Зараз виведено велику кількість сортів баклажан з різними формами і кольором плодів.

Сорти діляться на: скоростиглі 85-105 днів, середньостиглі 105-125 днів і пізньостиглі 120-135 днів.

Підготовка насіння баклажан до посіву

Баклажан вимогливий до тепла, тому щоб отримати ранній хороший урожай насіння на розсаду висівають вже в кінці лютого на початку березня.

Насіння замочують і прогрівають в термосі при температурі 45-48 0 С приблизно годину, щоб підвищити їх схожість. Потім охолоджують і на 30 хвилин опускають в темно-вишневий розчин марганцівки для знезараження. Після цього насіння ретельно промивають водою.

Для дружного проростання насіння їх розкладають в ткані мішечки або марлю і на добу поміщають в живильний розчин. Поживний розчин готується так: в 1 літрі води розведіть одну чайну ложечку нітрофоски або деревної золи, можна приготувати розчин з добрива Ідеал або рідкого гумату натрію.

Через добу мішечки з насінням виймають з розчину і залишають в теплому місці на 2-3 дня для прокльовування, мішечки повинні бути постійно вологі.

Для отримання міцної розсади баклажан, можна провести загартування насіння. Для цього покладіть мішечки з насінням на нижню полицю в холодильнику (t 2 0 С) на дві доби, потім вийміть і добу тримайте в теплі (t 18-20 0 C), а потім знову на дві доби в холодильник, з холодильника відразу висівайте насіння в ящики.

Землю для посіву баклажан готують з однієї частини дернової землі і двох частин перепрілого гною.

Висівають пророщені насіння в ящик рядками на глибину 0,5 см і зверху присипають землею шаром 1,5-2 см, обережно поливають, накривають плівкою і поміщають ящик в тепле місце. Через два тижні насіння повинні прорости. Поливають сходи рідко, що не заливаючи, відстояною водою кімнатної температури. Баклажанів для гарного росту необхідно сонячне і тепле місце.

Після появи двох справжніх листочків, сіянці пікірують в стаканчики. Баклажани не люблять пересадки, тому пророщені насіння краще сіяти відразу в стаканчики, після сходів залиште тільки один або два паростка.

Добре прижилася розсаду баклажанів підгодовують через два тижні мінеральними добривами на 10 літрів води 5 гр сечовини і 30 гр суперфосфату. За чотири дні до висадки розсади в грунт роблять другу підгодівлю на 10 літрів води 50 гр суперфосфату і 25 гр калійної солі.

Висадка розсади баклажан

Баклажани розміщуйте на місці після огірків, капусти, гарбуза, кабачків, квасолі, бобів або моркви. Грядку перекопайте з осені, а навесні злегка розпушити, додайте деревної золи і для знезараження пролити мідним купоросом (2 ст. Ложки на 10 літрів води). Висадку розсади баклажан зазвичай роблять після весняних заморозків під плівку в кінці травня початку червня, в теплицю висаджують після 10 травня.

Перед посадкою баклажани добре полийте. Висаджують на грядку двома рядками, відстань в міжряддя повинно бути 40 см, а в ряду між рослинами 25-30см. Викопайте лунку додайте ¼ чайної ложки суперфосфату, 1 ложечку золи і 1 стакан перегною і пролийте лунку теплою водою. Додаткові корені у баклажан не утворюються, тому розсаду садять, чи не поглиблюючи.

Коріння баклажан дуже чутливі до нестачі в грунті повітря, тому після поливу або дощу їм необхідно розпушування. Якщо стоїть спекотна і суха погода, то грядки з баклажанами мульчують. Баклажани необхідно своєчасно поливати, так як недолік вологи веде до обпадання бутонів і зав’язі, але не виносять поливу холодною водою.

Схожі новини

Залишити питання або відгук