Вирощування ріпчастої цибулі

Вирощування ріпчастої цибулі

Цибуля представник сімейства лілійних один з найдавніших овочевих рослин. На кожній кухні приготування їжі не обходиться без цибулі, він покращує смак, багатий вітамінами і корисними речовинами. Лук здавна вважався лікувальним рослиною, тому що містить фітонциди леткі ефірні сполуки, які мають бактерицидну властивість.

Видів і сортів цибулі дуже багато, але найбільше значення має ріпчасту цибулю. Листя цибулі трубчасті і покриті восковим нальотом, нижні частини листя охоплюють один одного і при зростанні цибулини вони товщають і накопичують запас поживних речовин, утворюючи м’ясисті соковиті луски. Верхні зовнішні луски згодом висихають і утворюють сорочку, завдяки якій цибулю добре зберігається в сухому і теплому приміщенні. Коренева мичкова система цибулі розростається нітеподобнимі корінцями на відстань 30 см в ширину і глибину. Цвіте цибуля, викидаючи стебло стрілку з кулястим суцвіттям парасолькою з білими квітками. З кожної квітки утворюється тригранна коробочка, що містить до двох насіння чорного кольору чорнушка.

Вирощування ріпчастої цибулі

Сорти цибулі розрізняють за розміром на дрібні (20-50 гр), середні (60-100гр), великі (100-200гр). Цибулина може бути щільною і пухкої, за формою плоскою і округлої, за забарвленням від світло-рожевого до темно фіолетового кольору і від світло-жовтого до коричневого кольору. За смаковими якостями цибулю поділяють на гострий, напівгострий і солодкий (салатний). Гострі сорти цибулі добре зберігаються і мають щільні цибулини, містять велику кількість сухої речовини (15-20%) і цукрів (10%). Солодкі і напівгострі сорти володіють меншою кількістю сухих речовин і цукру. Гострі і напівгострі сорти цибулі мають більший термін зберігання і можуть не проростати протягом 100 130 днів, солодкі сорти цибулі проростають вже через 30-45 днів, але через смакових якостей використовується краще в свіжому вигляді в салатах.

Також за терміном вирощування цибулю поділяють на ранній, середньоранній, середньостиглий і пізній.

Практикують три способи вирощування цибулі: з севка, з насіння і розсадним способом.

Лук рослина світлолюбна рослина довгого дня. Любить полив і розпушування під час формування цибулини, вимогливий до гарної родючому ґрунті.

Вирощування ріпчастої цибулі

Вирощування цибулі на сіянку

В основному гострі та полуосрие сорти цибулі вирощують через севок, отримуючи на другий рік великі зрілі цибулини.

Севок вирощують через насіння чорнушки. Чорнушку висівають якомога раніше. Сходи цибулі витримують заморозки до -2 -3 0 С. Насіння перед посівом для дружних сходів замочують у воді при температурі 40 0 ​​С на 8 годин, потім підсушують для сипучості.

Сіють насіння в рядки на глибину 2-3 см досить густо, як морква.

Догляд ха севком включає полив, прополку і розпушування. Севок при вирощуванні НЕ проріджують.

Коли почне помітно формуватися цибулинка севка припиняють полив і розпушування, єдине що необхідно робити видаляти бур’яни.

Збирання севка проводять після вилягання бадилля, зазвичай в кінці липня. Цибулинні викопують і залишають на сонечку для просушування. Якщо стоїть дощова погода сушити потрібно під навісом, стежачи за тим, щоб гичка не загнили. Після повного висихання бадилля її видаляють, очищаючи севок сортують на невеликий 8-14 мм, середній і великий 15-23 мм. Севок крупніше або дрібніше наведених розмірів можна залишити для вирощування зеленого пера на наступний рік, для вирощування цибулин вони не підходять.

Урожай цибулі багато в чому залежить від якості і зберігання севка. Великий і середній севок краще зберігати при температурі не нижче 18 0 С, для того щоб він не давав стрілки. Дрібний севок, як правило, не утворює стрілок і його зберігають в сухому приміщенні при температурі 0-3 0 С.

Вирощування ріпчастої цибулі

Вирощування ріпчастої цибулі з сіянки

Садити цибулю добре на місці після огірків, томатів, картоплі в підготовлений грунт з внесенням з осені або ранньою весною перепрілого гною і мінеральних добрив (суперфосфату).

Севок висаджують в середній смузі зазвичай в кінці квітня початку травня. Перед висадкою севок краще прогріти на стелажі при температурі 40 0 ​​С протягом 8 годин, це зменшить стрілкування цибулі і попередить захворювання борошнистою росою.

Садять севок, заглиблений цибулину на 3-4 см. Догляд включає полив, видалення бур’янів і розпушування, а також виламування з’явилися стрілок. Однак цибулю з віддаленими стрілками утворює товсту шию і в основному не придатний для зберігання. У липні, коли цибулини починають визрівати припиняють полив і розпушування.

В кінці липня початку серпня, коли перо цибулі пожовтіє і ляже, починають прибирання цибулі. Викопаний цибулю добре просушують на сонці або під навісом. Потім цибулини очищають від гички, при необхідності ще досушивают і укладають в ящики або сітчасті мішки для зберігання.

Вирощування ріпчастої цибулі

Також дивіться вирощування лою з насіння і розсадним способом тут.

Схожі новини

Залишити питання або відгук