Вирощування кавунів

Вирощування кавунів

Вирощування кавунівкавун вважається однією з найбільших ягід в світі. Кавуни здавна вирощували на спекотному сході, як частування для гостей і називали цю культуру однорічним садом, по-тюркською баштан.

Зрілі плоди кавуна містять до 95% води, з великою кількістю цукрів, мінеральних солей і органічних кислот, тому кавун – улюблені ласощі в спекотне літо, вгамує спрагу і заповнить енергію організму. Кавун є найкращим сечогінним засобом, очищає печінку, нирки і сечовий міхур від шкідливих речовин, виводить з організму важкі метали і радіонукліди.

Їдять кавуни в основному в свіжому вигляді, також використовують для приготування меду, повидла, соку, цукатів, невеликі кавуни маринують і солять для зимового споживання.

Кавун – однорічна трав’яниста рослина з сімейства гарбузових. Потужна коренева система має потужні всмоктуючими властивостями, розташовується вона в землі основному на глибині напівзахід, але є корені, що йдуть на глибину два і три метри. Стебло кавуна розгалужених, виростає завдовжки до 3-4 метрів, зазвичай стелиться по поверхні грунту. Листя кавуна сільнорассеченние, особливо у жаростійких сортів.

Зацвітає кавун через 40-50 днів після сходів. Квітки утворюються в пазухах листків, вони діляться на чоловічі і жіночі. Для запилення необхідно висаджувати поруч кілька рослин. Запліднені зав’язі розвиваються 30-40 днів. Плоди кавуна залежно від сорту бувають різної величини, форми і забарвлення. Маса дозрілого кавуна може досягати 10 кг і більше, в основному більшість сортів мають масу від 1,5 до 8 кг, з діаметром плоду від 18 до 35 см і більше.

Кавун теплолюбна рослина, тому цукристі великі кавуни вдається виростити тільки в жарких напівзасушливих районах. При температурі нижче +15 0 С насіння кавуна навіть не сходять, для росту і розвитку рослини температура повинна бути завжди вище +20 0 С, а під час зав’язі і дозрівання плодів в межах + 25 + 28 0 С. Рослини не люблять тривалого похолодання, похмурої погоди і затяжних дощів.

Кавун сонцелюбива рослина, добре росте на відкритих прогріваються сонцем місцях. Рослина вимогливо до структури і родючості грунту. Найкраще для вирощування кавуна підходять пухкі, повітропроникні, суглинні або супіщані грунти. Кавун не любить кислих, щільних і ущільнюють важких глинистих ґрунтів. Не слід садити кавуни на сирих, постійно вологих погано прогріваються сонцем місцях.

Для вирощування в городах або в теплицях в регіонах з помірно теплим кліматом вибирайте скоростиглі сорти кавунів з масою плодів до 3 кг це Вогник, Цукровий малюк, Скороспілка.

Вирощування кавунівКавун у відкритому грунті вирощують тільки через розсаду. Розсада до часу висадки на початку червня має бути у віці 30-35 днів. Тому посів насіння кавуна проводять в окремі горщики з родючою землею в кінці квітня початку травня. Для отримання швидких сходів насіння кавуна замочують і поміщають в тепле місце до проростання.

Перед висадкою розсади грунт глибоко перекопують. Для підвищення родючості на кожен квадратний метр вносять по відру перегною компосту або гною і по склянці деревної золи. Для підвищення повітропроникності додатково додають по піввідра піску. Для висадки розсади готують лунки на відстані 40-50 см одна від одної і проливають теплою водою.

Агротехніка догляду за кавуном подібна до вирощування гарбуза або кабачка. Догляд полягає в регулярному розпушуванні грунту, прополюванні, поливі, підгодівлі, боротьбі зі шкідниками та хворобами. Розпушування краще проводити кожен раз після поливу або дощу, так як рослинам необхідний доступ свіжого повітря до коріння. Пагони Арбузов не прищипують, довгі батоги тільки пришпилюють до землі або присипають вологим ґрунтом для кращого вкорінення і щоб вітер їх не перевертав.

Поливають кавуни помірно тільки теплою відстояною водою. Найбільша потреба у волозі у рослин в період цвітіння і утворення плодів в цей період поливати їх слід рясно.

Плоди кавуна формуються на головному стеблі, в залежності від сорту на одній рослині залишають від 2 до 6 зав’язей, інші видаляють. Дозрівати перші кавуни починають з кінця липня почала серпня.

Забирають кавуни в міру їх дозрівання. У стиглих плодів чіткий малюнок кори, всохлі вусик біля плодоніжки, при постукуванні пальцем по плоду чути глухий звук. Прибрати все визріли кавуни, вирощувані у відкритому грунті, слід до настання перших осінніх заморозків. У теплому сухому приміщенні недостиглі плоди можуть доспеть.

У районах з помірним кліматом не щороку вдається отримати хороший урожай кавунів у відкритому грунті. Більш гарантований урожай кавунів виходить при вирощуванні їх в теплицях, парниках або тунелях з плівковим укриттям. При вирощуванні в теплиці стебла кавунів підв’язують до опори або шпалері, а що з’явилися зав’язі поміщають в спеціальну сітку, яку також підв’язують до опори.

Схожі новини

Залишити питання або відгук