Вирощування і корисні властивості редису Дайкон

Редька дайкон має більш чем тісячолітню Історію. Ее Батьківщиною вважається Японія, так як самє Японські селекціонері вівелі Цю культуру Шляхом природної гібрідізації посівної китайської редьки «лоба», через что білий корінь іноді ще назівають «китайський редис». На сегодня дайкон, або китайська редька є основним продуктом більшості стран Східної азії, и налічує понад 400 сортів и гібрідніх форм.

Вирощування и Корисні Властивості редису Дайкон

Сучасні сорти дайкона діляться на 7 основних сортотипов, в залежності від розміру, форми и ступенів Занурення коренеплодів в грунт. Від звічайної редьки дайкон вігідно відрізняється соковітістю и більш м’яким смаком, Завдяк відсутності в м’якоті гірчічніх масел.

У промислових масштабах культуру вірощують практично в усіх странах Східної и Південно-Східної азії, в менших обсязі в Бразилии, США. Чималий Інтерес цею вид редьки віклікав и у наших селекціонерів, в результате чого були віведені Нові гібрідні форми, адаптовані під Особливості місцевого клімату.

Корисні Властивості

На життя без Батьківщині, в Східній азії, японська редиска вважається дуже ціннім харчовим продуктом и входити до складу більшості страв. Ее марінують, соляно, вжівають в свіжому виде, Використовують для Приготування салатів, гарнірів, гарячих закусок и даже супів. Така Популярність білого кореня віклікана НЕ только его відміннім м’яким смаком, но и цілим набором корисних Речовини и властівостей.

Вирощування и Корисні Властивості редису Дайкон

До вживання дайкона практично немає протипоказів, за вінятком віразкової хвороби и гастриту в гострій форме. Вжіваті коренеплоди рекомендується людям будь-которого віку, и даже тім, кому гострі овочі (редьку, хрін) нельзя Їсти через наявність гірчічніх масел: при захворюваннях серця, ОРГАНІВ шлунково-кишково тракту. Низька калорійність (21 кКал / 100 г) дозволяє включать дайкон в раціон Хворов на діабет, використовуват в якості основного продукту в нізькокалорійніх дієтах.

Если розглядаті білий редис з точки зору корісті для здоров’я, то его Цінність Полягає в великому вмісті вітамінів С, групи В, а такоже білків, пектину, клітковіні и унікальніх ферментів, что спріяють поліпшенню травлення. Як и в редісці, в дайкон містіться много кальцію, магнію, солей калію, Які віводять Зайве рідіну з організму. Чи не годі й відзначіті Високі антісептічні та антібактеріальні Властивості коренеплодів, Завдяк Яким вдається досягті Швидкого одужання при простудних та інфекційніх захворюваннях.

У народній медицині Сходу дайкон вважається дерло засоби для Підняття імунітету, а високий імунітет, як відомо, є запорукою доброго здоров’я і довголіття. Регулярне вживання кореня сприятливі позначається на стані нірок, печінкі, Судін, нормалізує травлення, роботу жовчного міхура и даже нейтралізує Наслідки радіоактівного випромінювання. Підтрімуваті прекрасне здоров’я с помощью дайкона зовсім нескладно, Аджея Завдяк трівалому зберіганню є Корисні коренеплоди можна цілий рік.

Вирощування и Корисні Властивості редису Дайкон

Вирощування гігантського овочей

Много городніків відзначають, что НЕ всегда вдається отріматі хороший урожай дайкона, оскількі екзотичних овочей зі Східної азії не так Вже й легко адаптується в нашому кліматі. Безумовно, Кращі результати досягаються при вірощуванні місцевіх сортів вітчізняної селекції, якіх зараз налічується кілька десятків, но вибір сорту – не єдина Умова для гарної врожайності. Чи не Менш важліво візначітіся з термінамі посадки, вібрато відповідну ділянку, підготуваті насіння и грунт, а потім Забезпечити Правильний догляд за рослинами.

У нашому кліматі дайкон можна виростити двома способами: з насіння и через розсаду. Розсадній способ более Підходить для ранніх сортів, вісаджуються Навесні, коли існує загроза нічніх заморозків. Посадку осінніх сортів дайкона во второй половіні літа простіше Проводити насінням у Відкритий грунт.

Найбільшою проблемою.Більше, З якою стікаються вітчізняні овочівнікі, є передчасно Цвітіння рослин, ще до того як сформуються и дозріють коренеплоди. Це відбувається тому, что дайкон, як и редису, для нормального розвитку потрібні прохолодні умови (18-20 ° C) и світловій день трівалістю 10-12 годин. Альо оскількі весна в помірному кліматі приходити СтрімКо, то різке Підвищення температури відразу негативно позначається на зростанні коренеплодів.

Вирощування и Корисні Властивості редису Дайкон

Розсада в цьом випадка дозволяє отріматі урожай набагато Ранее, до качана літньої спеки, и тім самим избежать цієї проблеми. Если ж избран НАСІННЄВИЙ способ, то посів слід Проводити дуже рано, як только зійде снег. Для Отримання осіннього врожаю дайкон вісівають в середіні серпня. В цей час температура ґрунту Вже НЕ така висока, як на качана або в середіні літа, тому труднощів з візріванням коренеплодів, як правило, не вінікає.

Дайкон вважається невибагливий культурою. ВІН может рости в будь-якому грунті, но кращої для него все-таки вважається пухка, РОДЮЧА сугліно и супіщаніх земля з нейтральним кіслотністю – у важкий глинистому ґрунті овочі зростуть дрібнімі, вікрівленімі и недостатньо Соковита. З Огляду на пристойну довжина коренеплодів, перекопуваті ділянку нужно Глибока, на 30-40 см.

Японська редька дуже любити органіку, зокрема, гумус. Забезпечити Рослинам такий грунт можна с помощью вісівання сідератів. Если такой возможности немає, то при перекопуванні слід внести в грунт Достатньо Кількість мінеральних и органічніх добрив, якіх бі вистача до кінця вегетації: сірчанокіслій калій (20 г / 1 м²), суперфосфат (40-50 г), золу (1 склянка), перегній и компост по 0,5 Відра.

Вирощування и Корисні Властивості редису Дайкон

Для гарної врожайності важліво Дотримуватись Принципів сівозміни, и не садить культуру на одній грядці два роки поспіль. Краще попередниками для дайкона вважаються пасльонові культури, огірки, зелень, и Вкрай небажаним будь-які овочі сімейства хрестоцвітіх.

Незалежності від способу посадки (насінням або розсада), розміщуваті рослини слід согласно зі схемою:

  • 30х50 (30 см между рослинами, 50 см – в міжряддях) для круглих и великих коренеплодів;
  • 20х40 для довга і невеликих овочів.

Посадка проводитися в заздалегідь підготовлені лунки або Довгі борозни. При насіннєвому способі посадки насіння розміщуються гніздамі по 2-3 штуки. После посадки грядку поливають и покрівають тонким шаром мульчі з торфу.

Вирощування и Корисні Властивості редису Дайкон

Полив и піджівлення

До основних ЗАХОДІВ относительно догляд за дайконом відносяться регулярні поливи, розпушувань грунту, підгортання и підгодівлі. Для більшості сортів дайкона характерно частково загліблення коренеплодів в грунт – примерно на 2 \ 3, и если ви хочете отріматі смачні НЕ позеленілі від сонця овочі, то рослини та патенти підгорнуті течение сезону кілька разів.

Довгі коренеплоди йдут Глибока в землю, и щоб смороду НЕ відчувалі шлюбу волога або кисня, грунт на грядці нужно Глибока ріхліті, очіщаті від бур’янів, и Вчасно Здійснювати полівінілх. Дайкон Досить вимогливий до вологості, но абсолютно винос перезволоження – в заболочених грунті коренеплоди НЕ розвіваються и часто хворіють бактеріозом, в тій годину як від нестачі волога м’якоть стають грубої и більш гіркою.

Полівінілх повінні буті Рясне, но НЕ дуже часто – земля на грядці всегда винна буті злегка вологих. Важліво розуміті, что круглі коренеплоди, розташовані около до поверхні, потребують більш частих, но НЕ Рясне поливах. Рослини з Довгим коренем, что идет Глибока в грунт, навпаки, вімагають більш інтенсівніх, но не часто полівів, з чого можна сделать Висновок, что частота полівів и витрати води залежався від сорту вісаджується культури.

Вирощування и Корисні Властивості редису Дайкон

Необходимость в підгодівлі такоже Залежить від сорту культури. Як правило, Ранні сорти дайкона НЕ потребують підгодівлі, оскількі на їх нетрівалій (45-60 днів) період вегетації Досить добрив, внесених під час посадки. А ось рослини, вісаджені во второй половіні літа, слід підгодуваті НЕ менше двох разів за сезон:

  • перший раз, коли сформуються 4-5 справжніх лісточків (азофоска 3 ложки / 10 л води);
  • другий раз – під час зав’язування коренеплодів (суперфосфат 1 ст. ложка, калійна сіль 2 ложки / 10 л води).

Можна використовуват для підгодівлі готується комплексна суміш «Кеміра», або розчин золи. Дайкон дуже добре відгукується на внесення золи, тому ее можна вносіті НЕ только у виде розчин, но и просто розсіпаті на грядці, змішавші з невелика кількістю перегною.

Вирощування и Корисні Властивості редису Дайкон

Шкідніків у дайкона Небагато. В основному це ті ж комахи, Які шкодять усім хрестоцвітніх, зокрема, редьці и редісці: хрестоцвіті блішкі, капустяні мухи, Слимаков и городні совки. Найбільш небезпечна вважаються хрестоцвіті блішкі, оскількі ЦІ дрібні комахи поїдають молоді листки, и здатні зніщіті всю грядку відразу после з’явилися сходів. Найбільш непріємнім шкідніком дайкона є Капустяна муха. Ее личинки проробляють ходи в коренеплоди, через что смороду стають непригодна для вживання.

Для Боротьба з цімі шкіднікамі Частіше Використовують народні засоби, Такі як зола, Мелен Гостра перець, Які Розсипаються в міжряддях. Відтягнуті момент навали шкідніків, и дати Рослинам можлівість зміцніті поможет Укриття грядки щільнім матеріалом відразу после вісівання насіння. Хороших результатів можна досягті и профілактічнімі заходами: Дотримання сівозміни, передпосівної дезінфекційної обробка грунту и насіння, своєчаснім прибиранням рослинних залишків после збирання врожаю.

Відео «Агротехніка вирощування Дайкон»

З цього відео ви дізнаєтеся что за овочей Дайкон и як его правильно вірощуваті.

Схожі новини

Залишити питання або відгук