Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

гарбуз вирощують по всьому світу з давніх часів. У різних народів гарбуз звали кормової кавун, на китайській мові звучить як Сигуа, в тюркських народів шинок або Габузов. Поки картопля не став основним овочем, з гарбуза готували супи, гарніри, пироги та десерти. Завезли гарбуз з Південної Америки до Європи в 16 столітті.

Корисні властивості гарбуза для людини незаперечні. У м’якоті цього овоча в чотири рази більше каротину або вітаміну А, ніж у моркві. Гарбуз на смак солодка, але вона є дієтичним і легко усеваемим продуктом, навіть для маленьких дітей спеціально готують гарбузові каші і пюре. Незважаючи на те, що м’якоть гарбуза м’яка і ніжна, вона містить багато пектину і волокон допомагають працювати кишечнику. У гарбузі велика різноманітність вітамінів і мінеральних речовин, білка, її м’якоть ситна і в той же час низькокалорійна всього 23 калорії в 100 гр, тому її часто включають в дієтичне харчування. З огляду на те, що гарбуз добре зберігається, не втрачаючи своїх корисних і смакових якостей, виростивши врожай плодів на своїй ділянці, гарбуз можна їсти всю зиму і весну, заповнюючи запас вітамінів, це буде дешевше, ніж купувати заморські фрукти.

Крім м’якоті гарбуза, корисні також її насіння. У насіння гарбуза безліч цінних масел, до того ж вони є прекрасним засобом від паразитів.

Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

Сімейство гарбузові (Cucurbitaceae) досить численне, але в кульруре вирощують в основному три види гарбузів.

Гарбуз твердокорая (C.pepo ), Її різновид є кабачки і патисони. Сорти твердокорой гарбуза відрізняються врожайністю, скоростиглістю, але плоди зберігаються не довше 4-5 місяців. М’якоть у твердокорой гарбуза з високим вмістом цукру і грубими волокнами, але за смаком поступається іншим видам гарбуза. Форма твердоворой гарбуза у вигляді циліндра з гладкою кіркою, розфарбованої в жовто-помаранчеві або зелені смуги. Усередині гарбуза багато великих насіння. Цей вид гарбуза найбільш пристосований до вирощування в відкритому грунті в середній смузі Росії, так як гарбуза встигають виспевать за коротке літо.

Сорти твердокорой гарбуза зазвичай ранні, їх урожай прибирають вже на початку літа або початку вересня. Збирають гарбузи коли їх плодоніжка починає дерев’яніти. а забарвлення кори стане яскравою. Сорти твердокорой гарбуза: Мозолеевская, Голонасінні, Берючекутская, Грибовська, Веснянка.

Гарбуз великоплідна (C.maxima) отримала свою назву за те, що дає найбільші плоди, вагою до 50-80 кг, зазвичай круглої форми. Разом з врожайністю великоплідні гарбуза відрізняються гарною лежкістю. зберігатися вони можуть до 9-10 місяців. М’якоть великих гарбузів яскраво-помаранчева, м’яка, ніжна.

Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

Сорти гарбуза крупнополодной середньостиглі. урожай починають збирати через 100 днів після сходів. Одна рослина може дати дві-три великі гарбуза або кілька невеликих плодів. Для корму тваринам, зазвичай використовують сорти з великими плодами вагою до 40 кг і більше це Титан, Стофунтовая, Атлант, Російський розмір. Сорти гарбуза з невеликими плодами вагою до 5-8 кг дуже зручно використовувати в їжу це Пампушка, Крихітка, Лісовий горіх, Ліхтар, Ананас, Попелюшка, Посмішка.

Урожай середньостиглих сортів гарбузів дозріває в вересні, зазвичай їх прибирають в середині або в кінці місяця перед першими заморозками. У дозрів плодів плодоніжка висихає, а забарвлення кори набуває сортовий забарвлення. Плоди сортів гарбуза великоплідний можна довго зберігати. Чи не визріли повністю гарбуза зберігають в будинку 2-4 тижні для дозаривания.

Мускатна гарбуз найсмачніша і ароматна, але більш теплолюбна, ніж попередні два види і з великим терміном формування та дозрівання плодів. Для розвитку мускатної гарбуза влітку сприятлива температура + 30 + 40 градусів, тому вирощують її в основному в Середній Азії і Закавказзі. В інших регіонах отримати урожай мускатною гарбуза можна тільки при вирощуванні її через розсаду, і висаджуючи в теплицю.

Мускатні гарбуза бувають різної форми, округлі, циліндричні, при дозріванні їх кора забарвлюється в яскраво-оранжевий колір. Забирають досягли технічної стиглості плоди мускатною гарбуза перед першими осінніми заморозками в вересні. Восени, під час збирання врожаю, мускатні гарбуза ще не досягають повної стиглості, вони повинні ще полежати в кімнаті один два місяці, тоді їх м’якоть з блідого придбає яскравий відтінок і смак. Довше зберігати в домашніх умовах плоди мускатною гарбуза не слід, так як її м’якоть буде втрачати свої смакові якості, а термін лежкости скорочуватися. Мускатна гарбуз довго зберігається до 12 місяців в прохолодному сухому місці, в підполі або погребі, і з плином часу вона стає тільки солодше, так як в м’якоті накопичується цукор, а аромат стає більш насиченою. Мускатна гарбуз відрізняється високим вмістом каротину або вітаміну А, а ось насіння цього виду не їстівні.

Сорти пізньостиглої мускатною гарбуза Мускатна, Вітамінна, Перлина, Віта, перехватка.

Гарбуз однорічна ліана з довгим повзучим гіллястим стеблом, що виростають до довжини 10 метрів. Є компактні сорти кущових гарбузів. Від пагонів на довгих черешках піднімаються великі листи. Коріння у гарбуза глибоко проникають в грунт на глибину 2-3 метри.

Квіти гарбуза великі, яскраво-жовті, з’являються зазвичай по одному. Квіти гарбуза різностатеві, чоловічі та жіночі. Утворюються зав’язі на жіночих квітках, а щоб плоди на них почали формуватися необхідно, щоб комахи перенесли пилок з чоловічого квітки. Городники часто штучно запилюють квіти гарбузів.

Гарбуз ми називаємо овочем, але ботаніки вважають цей плід ягодою, як кавун і огірок.

Насіння гарбуза в залежності від виду і сорту бувають різних розмірів, зазвичай вони великі, подовженої овальної форми, білого або світло-коричневого кольору.

Умови для вирощування гарбуза:

Температура. Гарбуз теплолюбна рослина, не виносить короткочасного похолодання до -1 градуса. Для повного розвитку рослини від сходів до дозрівання плодів, в залежності від виду, необхідний період 3-5 теплих місяців з середньою температурою не нижче +20 градусів.

Освітлення. Гарбуз солнцелюбівие, на затіненому ділянці рослини частіше хворіють, стебла витягуються, слабо цвітуть і погано зав’язуються плоди. Для посадки гарбуза добре підійде тривало освітлюваний сонцем ділянку з південного боку суцільного паркану або будови, нагріті за день стіни будуть віддавати вночі тепло і захищати від холодних вітрів.

Грунт. Гарбуз добре росте на родючому пухкої землі, не виносить важких глинистих ґрунтів з кислою реакцією. Землю під посадку гарбуза потрібно готувати з осені. Ділянка під зиму глибоко перекопують. Навесні перекопують тільки лунки, вносять в них перегній по 2 відра на лунку діаметром 1 метр і дві склянки деревної золи. Лунки роблять на відстані близько метра один від одного.

Місце. Гарбуз можна вирощувати на одному і тому ж місці кілька років поспіль. Не слід садити гарбуз після патисонів, кабачків і огірків, так як це родинні рослини і у них є загальні захворювання і шкідники. Однак розміщувати поруч або спільно огірки з гарбузом можна, так як у гарбуза коріння глибоко проникають в грунт, а у огірків вони розташовуються на поверхні, рослини не заважають один одному, якщо направляти їх стебла в різні боки, а правила догляду за ними однакові. Гарбуз можна садити поруч з картоплею, спільно з бобами і кукурудзою. Ці рослини допоможуть один одному, боби наситять землю азотом, кукурудза захистить від вітру, а великі листи гарбуза вкриють землю від сонця, тоді довше буде зберігати вологу. Вирощувати гарбузи можна після цибулі, картоплі, капусти, моркви і буряка.

Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

Коли садити гарбуз, визначайте по опису сорту гарбуза. Пізні сорти гарбуза, з терміном дозрівання врожаю 110-130 днів після сходів, потрібно висівати в кінці квітня на розсаду. Ранні сорти гарбуза можна сіяти відразу у відкритий грунт в кінці травня.

Насіння гарбуза перед посівом замочують на 2-3 години в теплій воді, потім переміщують у вологу тканину або марлю на добу. Коли насіння проклюнутся їх, не відкладаючи, висівають.

Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

Вирощування розсади гарбуза:

При посіві гарбуза на розсаду 20-25 квітня, через місяць в кінці травня вона буде готова до висадки в грунт. Гарбуз погано переносить пересадку, тому для вирощування розсади необхідно підготувати торф’яні горщики або стаканчики діаметром 10-12 см і такої ж глибини. У розсади гарбуза розвиваються досить великі листи, тому стаканчики з ростом рослин розставляють далі один від одного.

Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

За тиждень дві до висадки розсади рослини необхідно загартувати, краще винести рослини на лоджію або балкон або частіше провітрювати, зменшити полив. Щоб розсада гарбузи не витягується, розміщуйте її на сонячному місці і знизьте температуру змісту до +15 .. + 18 градусів.

Висаджують розсаду гарбуза, коли мине загроза заморозків. На перших порах притените рослини. Під час висадки розсади заглиблювати рослини не можна.

Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

Посадка гарбуза у відкритий грунт.

Посів гарбуза у відкритий грунт роблять, коли земля прогріється до + 12 + 15 градусів, зазвичай 20-25 травня. У холодній грунті насіння гарбуза будуть довго проростати і швидше за все загинє. Перед посівом лунки проливають теплою водою. Насіння загортають на глибину 2-3 см. Висівають в лунку 3-4 насінини, після сходів і появи двох справжніх листків у сіянців, в одній лунці залишають тільки два рослини.

Без попереднього замочування сухі насіння висівають на тиждень раніше, приблизно в середині травня. Ще раніше посадити гарбуз у відкритий грунт можна під плівкове укриття, посів проводять 10 травня. На початку літа укриття знімають.

Догляд за гарбузом простий. Прополки і розпушування роблять у міру необхідності. Гарбуз досить посухостійка рослина, але любить полив, так як великі листи в суху спекотну погоду випаровують багато вологи. Регулярно поливайте гарбуз в період цвітіння і утворення плодів, при нестачі вологи зав’язі будуть засихати або плоди формуватися дрібними. Поливати гарбуз в суху погоду слід не рідше 1 разу на тиждень, виливаючи для однієї рослини 1-2 відра води.

Першу підгодівлю роблять після утворення 5-6 листка у рослин. Другий раз добриво вносять в період масового цвітіння, потім під час росту плодів. В якості добрива можна використовувати комплексне мінеральне добриво для огірків або органіку розведену у воді для поливу гнойову рідину.

Гарбуз рослина з потужним зростанням і щоб сили рослини не йшли в ріст пагонів їх прищипують, щоб почали рости плоди. Прищіпку роблять над 8-м листом у головного стебла і потім на бічних пагонах, залишаючи 5-7 листків. Стелі гарбуза можна пришпилювати до землі, тоді вони дадуть додаткові корені.

Під зростаючі плоди покладіть фанеру або дошки. Забирають урожай гарбузів в суху погоду перед заморозками в вересні. Недозрілі гарбуза для дозаривания залишають в кімнаті, інші спускають в льох або підвал, де має бути сухо і прохолодно, в межах + 7 + 14 градусів.

Вирощування гарбуза по всьому світу з давніх часів

Схожі новини

Залишити питання або відгук