Вирощування цвітної капусти

Вирощування цвітної капусти

Якщо ви хочете урізноманітнити свій раціон харчування різними видами капусти, зверніть увагу на кольорову капусту. Кольорова капуста легко засвоюється, а за кількістю вітамінів С, В1, В2, РР перевершує білокачанну капусту майже в два рази. Незважаючи на велику кількість клітковини, кольорова капуста легко перетравлюється і вважається дієтичним продуктом. Її рекомендують включати в харчування повним людям або хворим на діабет, при хворобах печінки, шлунково-кишкового тракту і серцево-судинних захворюваннях.

У цвітної капусти в їжу використовують зрощені суцвіття, що утворюють щільну білу головку. Головка з суцвіть цвітної капусти формується після того як рослина утворює пишну розетку з 15-20 листків. Щоб виростити хороший урожай великих головок цвітної капусти необхідно правильно виростити розсаду і в подальшому створити максимально сприятливі умови для зростання листової розетки і освіти суцвіть.

Вирощування цвітної капусти

Цвітна капуста вимоглива до родючості грунту, переважно її вирощувати на суглинистой землі, добре заправлений органікою. На бідній піщаній землі капуста утворює дрібні головки.

Освітлення також важливо для розвитку капусти, тому її вирощують на добре освітленій ділянці. Однак з початком формування квіткових головок їм необхідно притінення, тому через кілька рядів капусти висівають ряд кукурудзи. Високий ряд кукурудзи затінює головки капусти, а також захисти її від суховію в спеку.

Спекотна погода з температурою повітря вище 25 0 С і низька вологість повітря і грунту пригнічують капусту, при таких умовах її листя дрібнішають і передчасно утворюються дрібні головки, які швидко розсипаються, зацвітають і втрачають товарний вигляд. Для нормального росту і розвитку капусти сприятлива температура + 18 + 20 0 С. В спекотні години поливайте капусту дощуванням, щоб знизити гальмівну дію спеки, підвищити вологість повітря і грунту.

Капуста вологолюбна культура і вимагає регулярного і рясного поливу, особливо в спекотну і суху погоду.

При виборі насіння, вчіть, що сорти цвітної капусти різняться за термінами дозрівання на ранньостиглу, середньостиглу і пізню. Рання капуста формує головки через 80-110 днів після сходів, середньостиглі сорти дають урожай пізніше на два тижні, пізні призначені для збирання врожаю восени.

Терміни посіву насіння цвітної капусти:

Для отримання раннього врожаю цвітної капусти її вирощують через розсаду, висіваючи насіння в розсадні ящики або горщики на початку – середині березня і вирощують розсаду в будинку. При такому посіві висадку розсади проводять в кінці квітня початку травня під плівкове укриття і перший урожай цвітної капусти збирають вже в кінці червня початку липня.

На початку кінці квітня початку травня висівають насіння цвітної капусти на розсаду в теплі парники і теплиці. До висадки розсада буде готова до кінця травня почала червня, а урожай головок цвітної капусти буде готовий до збирання в липні серпні.

Для отримання осіннього врожаю насіння висівають на розсаду у відкритий грунт в кінці травня початку червня, а розсаду на постійне місце висаджують на початку липня.

Термін вирощування розсади в парниках 35-40 днів. Готові до висадки сіянці мають 4-6 справжніх листочки.

Посів і вирощування розсади кольорової капусти:

Для посіву насіння на розсаду готують землю з перегною і торфу. Для знищення шкідників грунт пропарюють в духовці 35-40 хвилин. Остигнула землю заправляють комплексним мінеральним добривом або деревною золою, розсипають по ящиках або торф’яним горшочкам і проливають рожевим розчином марганцівки.

В землі роблять борозенки через 3-4 см, глибиною 1 см і в них висівають насіння на відстані 2-3 см. Борозенки присипають землею або піском, посіви накривають плівкою і ставлять у тепле світле місце.

Сходи з’являться через 4-5 днів, після плівку прибирають. Розсаду капусти необхідно часто провітрювати або виносити на веранду в теплі дні, а на ніч заносити в будинок.

Підгодовують розсаду до трьох разів, розводячи комплексне мінеральне добриво у воді для поливу. Першу підгодівлю роблять при появі 2-3 справжніх листочків, які прямують через 10 днів.

Перед висадкою в грунт розсаду гартують. Ящики з розсадою виставляють на день в півтінь на відкрите повітря в город або на балкон.

Підготовка ґрунту і висадка розсади кольорової капусти:

Перед висадкою розсади землю перекопують, заправляють перегноєм по 1-2 відра на 1 кв.м. і комплексним мінеральним добривом.

Лунки роблять за схемою 60х30 або 70х20, глибиною до 15 см. На дно лунки насипте жменю перегною, столову ложку деревної золи і пролийте її 1 л слабким розчином марганцівки. У підготовленій лунці розмітити сіянець на рівні землі до першого листочка і засипте землею.

Висаджувати розсаду капусти краще в похмурий день або ввечері. У сонячну погоду висаджену розсаду слід притенить, натягнувши зверху на дуги тканинний матеріал.

Догляд за цвітною капустою полягає в регулярних поливах, прополці, розпушуванні і підгодівлі через 2-3 тижні. В якості добрива для підгодівлі можна використовувати розведений коров’як (1:15) або пташиний послід (1:20), сброженную траву. Чергуйте підгодівлі органічними добривами з мінеральними, розчиняючи їх у воді для поливу або закладаючи в грунт при розпушуванні. При розпушуванні трохи підсапуйте кожну рослину для утворення додаткових коренів.

Коли листова розетка буде складатися з 15-20 листя, капуста починає формувати голівку. Поки головки з суцвіть маленькі їх притіняють листя, при збільшенні їх додатково притеняют надламивая 2-3 листків. Це необхідно щоб головки завчасно не пожовкли, не розсипалися і не зацвіли.

Вирощування цвітної капусти

Дозрівають головки цвітної капусти не одночасно, зрізають їх вибірково, вибираючи ті, що досягли максимального розміру. Якщо запізнитися з прибиранням, то головки цвітної капусти переростають, стають пухкими, розсипчастими і зацвітають, стаючи жовтими.

Якщо до початку заморозків головки цвітної капусти ще не доросли до необхідного розміру, то рослини можна вирвати з коренем і спустити в льох або підготовлений парник для дорощування. При температурі + 1 + 3 0 С головки до грудня доростуть до максимального розміру.

Зрізані головки зберігають в холодильнику в поліетиленовому пакеті. Для зимового споживання їх поділяють на окремі суцвіття і заморожують або консервують.

Цвітну капусту ніколи не вживають в свіжому вигляді. Головку розщеплюють на окремі суцвіття і відварюють у підсоленій воді близько 3-5 хвилин. Після цього суцвіття розм’якшуються і втрачають специфічний запах. Відварені суцвіття можна обсмажити в клярі, приготувати з них салат, заправивши соусом. Цвітна капуста відмінно підходить для гарніру, її часто використовують для приготування овочевих, м’ясних рагу. Щоб законсервувати відварені суцвіття розкладають по стерилізованим банкам, заливають гарячим розсолом з прянощами і закочують банки.

Вирощування цвітної капусти

Схожі новини

Залишити питання або відгук