Види і сорти базиліка: особливості пряної рослини

Базилік – Однорічна трав’янистих рослина, підродіні котовніковіе, сімейства ясноткові. Розгалуженіх корінь розташовується неглібоко. Стебло пряме, чотірігранне з безліччю гілок листя довгастої форми зеленого або фіолетового кольору.

Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини

У червні утворює квітки білого або рожевого кольору, Які залучають безліч комах-запилювачів. А Ближче до осені можна збіраті насіння – дрібні чорно-бурі горішки. Всі части рослини, кроме кореня, багаті ефірнімі маслами, солонину, вітаміном Р і камфорой. Кроме того, у листі много білків цукрів и клітковіні.

Широко застосовується для Приготування м’ясних страв, соусів, в зімової консервації. Листя для сушіння збірають перед цвітінням. У Цю пору смороду особливо насічені ефірнімі маслами.

Відео «Віді»

З відео Ві дізнаєтеся, Які види базиліка бувають.

Розрізняють два різновиди – Базилік зелений и Базилік фіолетовий. Альо лишь частина сортів має насічене забарвлення одного з квітів. У фіолетову групу входять рослини всех перехідніх кольорів від чорного до червоного. Зелені сорти могут мати насіченій колір всієї рослини або стебло всех відтінків фіолетового и листя від зеленого до сріблястого через чісленні ліловіх прожилок.Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини

В ароматі Деяк сортів базиліка уловлюються нотки других пряних рослин, например, Запашний перцю, гвоздики, лимона. Фахівці стверджують, что нараховується 40 тіпів ароматів базиліка, Які віртуозно застосовують парфумери. Широке коло тих, хто вікорістовує Цю пряність більш утілітарно, отмечает Такі відтінкі: коричнева, гвоздичний, Перцева, лимонний и м’ятній.

У Таїланді Базилік з лимонним смаком Використовують для Приготування каррі-паст. Сорти з коричн ароматом более пошірені в Мексіці. У яскравій грузінської кухні застосовують и Базилік фіолетовий, гостре (реган) и ніжнішій зелений (шашкалаві).

За термінах дозрівання ВІН может буті раннім (35-45 днів после сходів), середнім (55-70 днів) и пізнім 75-90 днів после сходів. За розміром розрізняють нізькорослі (від 15 до 30 см), середньорослі (від 30 до 60 см) и вісокорослі (від 60 до 85 см).

Існує ще така класифікація: великий, ложковідній, мелколістній и Пучкова.

Рослина з сильно розгалуженім стеблом, что віростає до 40 см заввишки. Листя Великі, з дрібнімі зубцями зеленого кольору. Їм притаманний Гостра Перцева аромат.

Ложковідній

Термін, мабуть, походити від форми листя, Які своєю увігнутістю и овальної форми нагадують цею столовий прилад.

мелколістній

До цієї категорії відносяться дрібнолістімі різновиди базиліка низьких зросту, часто вікорістовувані в якості вазонів.

Сорти цього виду відрізняються кулястою формою рослин, яка формується на низеньких – до 15 см заввишки – рослини, Завдяк велічезній кількості дрібніх и дивно Запашний лісточків. Растет як в горщик, так и на грядці.

Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини

Посадка и догляд

Всі види базиліка теплолюбні. Тому садить его в Відкритий грунт можна за умови, что земля Досить прогрілася и загроза поворотних заморозків минула. Сіяті насіння можна и у Відкритий грунт, но для якнайшвідшого Отримання зелені краще виростити розсаду.Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини

У південніх районах країни насіння на розсаду сіють в кінці березня, в більш північніх – в квітні. Перед посадкою в обох випадка насіння та патенти замочіті. Смороду насічені ефірнімі маслами и ма ють дуже дрібну фракцію, что перешкоджає Швидко з’явилися сходів. Спочатку насіння, зав’язані в бавовняну тканина, опускаються 2 рази в воду з температурою 30 градусів и трімають в ній в течение 15 хвилин.

Друге замочування можна поєднаті з знезараження, если Ємність з водою Додати кілька кристаликів марганцівкі. Заздалегідь готують грунтосуміш з компосту, перегною и піску в пропорції 4: 2: 1. Для знищення хвороботворніх мікроорганізмів ее поміщають в розігріту духовку на 30 хвилин. Ящик вібірають невісокій – 5-7 см. Борозенко роблять неглібокімі – 1 см, через кожні 4 см.

Насіння розкладають, прісіпають землею и поливають с помощью розпилювач. Ящик накрівають чімось Прозоров, склом або плівкою, и ставлять Ближче до обігрівальніх приладів. Ідеальна температура для проростання насіння – 24 градусів. Кожен день скло та патенти підніматі для повітрообміну. После з’явилися 2 справжніх лісточків розсаду пікірують в ОКРЕМІ горщики або в більш просторий ящик, дотрімуючісь відстань в 5 см.Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини

После з’явиться 5 справжніх листків, верхівку можна прищипнуть, а такоже для Запобігання вітягування розсада и пришвидшити Утворення бічніх гілочок. За тиждень розсаду почінають гартуваті, віносячі на Відкритий воздух.Слабая неглібока Коренєва система пояснює скроню вімоглівість базиліка до родючості и легкості грунту. Тому ділянка винна буті заздалегідь скопаті и збагачення органікою и мінеральними добрива.

Вісаджуваті можна як окремий рядами, так в сусідстві з перцем и томатами. Відстань между сусіднімі рослинами винна буті НЕ менше 20 см, а между рядами – 30 см. Лунку перед посадкою поливають и загліблюють розсаду на 7-10 см. День краще вибрати Сонячно або вібрато годину Ближче до вечора. Подалі догляд Полягає в своєчасному поліві, розпушуванні грунту. Ще важліво обріваті квітконосі, щоб стімулюваті з’явилися Нових молодих гілочок.Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини

У Відкритий грунт насіння сіють на ту ж глибінь, что и для розсади. Грядку зволожують и накрівають плівкою. Головне завдання, підтрімуваті вологість грунту.

Хвороби и Шкідники

В основному Базилік уражається грибковими захворюваннямі:

  1. Фузаріозне в’янення. Грибки вражаються судину рослини, отруюючі его своими токсинами. Молоді Стовбур базиліка набуваються бурого забарвлення и стоншуються. У дорослих рослин спочатку уражається верхня частина, поступово в’януть и засіхають Нижні, більш зрілі листя. Рослина вмирає. Хвороба з’являється в жарку, волога погоду.
  2. Сіра гниль утворює вісохлі вогнища блідо-бурого кольору спочатку на ніжніх листках, поступово доходячі до самого верху. Уражені листки стають непріємно Прозоров и покріваються сірим пушком. Хвороба розвівається в условиях підвіщеної вологості.
  3. Чорна ніжка вражає розсаду. Гриби розселяються на кореневій шійці, закупорюють судину, перекріваючі надходження пожівніх Речовини. Прікоренева частина становится м’якою и чорніє. Хвороба розвівається, если грунт для розсади булу підготовлена ​​неправильно. Мала Кислотність нижчих 6 одиниць и щільну структуру и зайве зволоження.Види и сорти базиліка: Особливості пряної рослини

Базилік НЕ рекомендується обробляті фунгіцідамі. Це Зроби его непригодна для вживання в їжу. Тому необходимо более уваги пріділіті профілактичним заходам:

  • НЕ вірощують культуру довше 2-3 років на одному місці;
  • НЕ загущать посадку;
  • годину від годині пріпудрюваті Базилік золою лістяніх порід дерев;
  • поліваті помірно;
  • после дощу и поливу ріхліті землю, не допускаючі Утворення кіркі;
  • при дере симптомах зараження, Хворов рослина прибирати разом з грудкою землі.

Шкідники Базилік недолюблюють. Зрідка з’являється попелиц або польовий клоп на юних рослини. Альо великого збитків НЕ завдасть.

Відео «Вирощування»

З відео Ві дізнаєтеся, як правильно вірощуваті Базилік.

Схожі новини

Залишити питання або відгук