Савойська капуста

савойська капуста

Савойська капустасавойська капуста схожа на білокачанну, тільки з більш пухкими качанами, які складаються з гофрованих розеткових листя. Прийшла до нас ця капуста з Середземномор’я, там її вирощують на великих площах, і вона користується великим попитом по всіх країнах Європи.

Савойська капуста (Brassica subauda R.) це дворічна рослина з сімейства хрестоцвітних. При вирощуванні з насіння в перший рік утворює короткий стебло (кочеригу) покритий декількома шарами гофрованих листів утворює циліндричний качан, на другий рік рослина формує суцвіття. Чим більше рельєфні пухирчасті листя савойської капусти, тим пухкі її качан.

Зараз існує велика кількість листових форм і сортів савойської капусти. Листя савойської капусти можуть бути мати різне забарвлення по інтенсивності зеленого кольору, вкриті восковим нальотом. Качани в залежності від сорту формуються овальної, конусоподібної або навіть плоскої форми.

Насіння савойської капусти зберігає схожість протягом 3-4 років. До її особливості можна віднести її велику морозостійкість. Розсада капусти може витримувати заморозки до -4-5 0 С, а в південних районах качани можуть зимувати на грядках і її зрізують в міру потреби. При вирощуванні вона вимагає менше вологи, посухостійка і більш стійка до шкідників і хвороб, ніж інші види капусти. Однак савойська капуста дає в порівнянні з білокачанної менший урожай, погано зберігається і непридатна для квашення.

Агротехніка вирощування савойської капусти така ж, як і білокачанної. Посів насіння виробляють безпосередньо в грунт або на розсаду в парник. Залежно від готовності ґрунту навесні насіння висівають з другої декади березня по другу декаду квітня.

Для вирощування розсади насіння висівають в підготовлений парник, розподіляючи їх рядами через 4-5 см на глибину 0,5-1 см. Відстань між рядками робіть близько 7-8 см. Насіння добре сходять на 3-4 день при температурі 20-23 0 С. у відкритий грунт на постійне місце сіянці розсаджують в фазі зростання 4-5 справжнього листочка, через 45-50 днів після появи сходів. Але найкраще розсаду вирощувати в торф’яних горщиках, так вони безболісно перенесуть посадку у відкритий грунт.

Розсаду капусти саджають рядами, розташовуючи їх через 50 см, в ряду відстань між сіянцями ранньостиглих сортів має бути 30-35 см, середньостиглих 40-45 см, пізніх 50-55 см.

При висіванні насіння відразу безпосередньо в грунт, у другій декаді квітня роблять грядки під плівкові укриття, в які відразу на необхідній відстані висівають по 1-2 насінини. Після сходів рослини проріджують, залишаючи найсильніші сіянці.

Догляд за капустою полягає в регулярних поливах, розпушуванні і прополці. Після посадки розсади, як тільки сіянці почнуть рости, роблять першу підгодівлю. При зав’язуванні качанів капусту підгодовують вдруге. Ранньостиглу савойскую капусту можна зрізати для вживання вже через 80-110 днів після висадки розсади. Так як качани савойської капусти погано зберігаються, їх зрізають у міру необхідності. Для продовження збору вирощують кілька сортів за термінами дозрівання, ранню капусту починають зрізати з липня, а пізню прибирають в жовтні. Коли качани визріють і досягнуть свого розміру їх краще зрізати без зволікання, так як вони не стійкі до розтріскування. Ранні сорти капусти зрізають при досягненні маси качана 0,4-0,8 кг, пізні 2-3 кг.

Савойська капустаХімічний склад. Капуста савойська представляє не меншу харчову цінність, ніж кольорова, поступаючись лише брюссельської та брокколі. Вона багата білками, калієм, залізом, вітамінами, при цьому відрізняється ніжністю листя качана. Савойскую капусту рекомендують їсти дітям і літнім людям в свіжому, тушкованому і відварному вигляді.

За смаком листя савойської капусти більш ніжні і соковиті, тому прекрасно підходять для приготування салатів, рагу, запіканок. Низький вміст клітковини в листі дозволяє знизити час приготування, але для квашення і соління вона не придатна.

Схожі новини

Залишити питання або відгук