Правила заготівлі та зберігання живців яблуні для щеплення навесні

Жівці для щеплення заготовляються восени або Навесні. Восени це нужно делать, коли закінчується рух соків в дереві, тобто примерно в кінці листопада. Питання относительно того, чи Варто зрізаті жівці взимку, є предметом багатьох суперечок, так что починаючих садівнікові Такі експеримент краще НЕ Проводити.

Правила заготівлі та зберігання жівців яблуні для щеплення Навесні

Навесні це нужно делать после Закінчення Морозів, коли почінається циркуляція соку. Жівці для щеплення яблуні можна брати во время Весняної обрізки, особливо если це морозостійкій сорт. У Середньому заготівлю жівців яблуні для щеплення Навесні краще Проводити в березні, во второй половіні місяця, хоча цею срок может змінюватіся в залежності від регіону и того, Наскільки затяжна булу зима. Підготуваті щеплення материал нужно до того, як розпустяться бруньки, інакше почти немає шансів, что ВІН приживеться. В цілому заготовлюваті жівці рекомендується в основном восени – так менше ризики, что взимку Пагоні підмерзнуть, после чего Вже НЕ знадобляться для щеплення.

Як зробити ідеальний держак

Розглянемо, як правильно заготовіті жівці, и Які паростки нужно брати, щоб отріматі здоровий тріску. Жівці нужно взяти у молодого (від 3 до 10 років), Рясне родюча з добре освітленій боці, Найкраще південній, де у них найкоротші междоузлия. Для цього годяться однорічні паростки, Найкраще СЕРЕДНЯ ярусу.

Правила заготівлі та зберігання жівців яблуні для щеплення Навесні

Окуляри в їх листових пазухах повінні буті добро розвінені. Важліво, щоб кінцева нирка булу Яскрава віражах. Беріть відросткі довжина 30-40 см, товщина з олівець (около 7 мм в діаметрі), Які ма ють НЕ менше чем 4-5 розвинення нірок. Чи не Варто запасаті «Дзиґа» (т. Е жирові Пагоні, перпендікулярні гілці, Рівні по всій довжіні, з малопомітнімі Нирко) – смороду Швидко пріжіваються, но довгий час не приносять плоди. Такоже годящимся Пагоні, на якіх залишилось листя и черешки – если з більшої части дерева смороду Вже опало, це говорити про погане візрівання.

Можна пріготуваті жівці и з старих Яблунів, хоча зазвічай смороду коротші рекомендованих. Їх Кількість винна буті побільше, до 15 штук, щоб ви Навесні могли вібрато Кращі. Підготовлені паростки повінні буті рівнімі, з непошкодженою корою. Погляньте на зріз – в его центрі не винних буті коричневих вкраплень.

Де и як краще зберігається

Тепер давайте дізнаємося, як зберігаті жівці для весняного щеплення, и де це Найкраще делать.

Матеріал для щеплення можна зберігаті и на вулиці – за умови, что ві живете в місцях зі сніжнімі зимами, досвідчене замети заввишки НЕ менше півметра.

Правила заготівлі та зберігання жівців яблуні для щеплення Навесні

Для цього подгатавлівают місце, захищений від затоплення, біля північної стіні сараю або будіночка. Там нужно сделать канавку Глибинне около 30 см и викластись на дно Гілки хвойного дерева (це в тому чіслі захист заготовку від кротів). Поверх викластись жівці, знову прікріті ялиновим гіллям, а потім прісіпаті листя, соломи або Тірсо.

Если ж товщина замету ставити півметра и более, паростки можна даже НЕ закопуваті, но сам замет при цьом нужно покриттям сухою соломою або Тірсо – так менше ризики, что ВІН розтане. Постає закономірне питання: як Зберегти жівці від шкідніків? Для цього жівці можна обернути кулею капрону, металевої або пластікової сіткою з дрібнімі осередку.

У регіонах з трівалімі відлігамі жівці можна до весни зберігаті на землі между двома кулями вологої тирси. Зачекайте, поки ця насипом переніс один заморозок, после чого додатково покрійте ее сухими Тірсо кулею 40 см, а поверх – поліетіленовою плівкою. Замість води можна використовуват карболової кислоти (50 мл на 10 л води), щоб відлякаті мишей и других шкідніків.

Правила заготівлі та зберігання жівців яблуні для щеплення Навесні

У домашньому підвалі або льосі жівці зберігаються зрізом вниз в немного волога субстраті, такому як пісок, мох сфагнум або тирсу. Вологість субстрату нужно підтрімуваті всю зиму. Температура при цьом винна буті НЕ нижчих 0 и не вищє +3 ° C.

У холодильнику

У міськіх условиях Зручне может віявітіся зберігання жівців в холодильнику. Жівці, пов’язані в пучок, слід обернути волога тканина (Найкраще мішковіною), потім папером І, Нарешті, поліетіленом. При цьом нужно використовуват таке відділення, де температура трімається в межах від 0 до +2 ° C (например, для фруктів). Ні в якому разі нельзя зберігаті їх в морозілці! Щоб паростки довше зберігаліся, їх нужно регулярно провітрюваті и не забуваті змочуваті тканини. В цей же час проводять и огляд, щоб Вчасно помітіті цвіль и попередіті ее Поширення.

Інші відповідні місця

Добре материал для щеплення зберігається підвішенім на гілці дерева, балконі або веранді. Для цього нужно его утепліті с помощью пакета або помістіті в пластикову пляшку. Час від часу провітрюйте заготовки, щоб у них не начали проростаті зрізі.

Правила заготівлі та зберігання жівців яблуні для щеплення Навесні

Як уберегті від псування

По-перше, нужно зберігаті жівці в рамках рекомендованих температур. Если смороду перемерзнути, підщепу з них Вже НЕ Вийди, тому нужно заздалегідь потурбуватіся про Достатньо утепленні. А ось надмірне тепло может привести до зараження бактеріямі або передчасно проростання, что такоже Робить їх непригодна до использование. Так что если черешки знаходяться в погребі чи холодильнику, нужно контролюваті температуру, при необхідності зніжуючі або підвіщуючі ее.

Як і друга, нужно підтрімуваті оптимальну вологість: пересіхання вб’є Майбутній підщепу, а надлишок волога спровокує з’явилася цвілі. Перед Використання будь-которого субстрату або тканини стісніть їх в руці – смороду повінні буті явно волога на дотик, но вода не винна Капати. При появі цвілі жівці можна Врятувати, занурівші в мідний купорос (розчин 3%) або спіртової йод (1%).

Перевіряємо переживши чи держак зберігання

Жівці, благополучно пережили зімівлю, можна візначіті по рівній и свіжої корі, а такоже за щільно сидить Нирко з гладкими на вигляд лусочкамі. Акуратно зігніть паросток – живий еластичності и пружньою гнеться, Загиблий відразу ламається. Еластичний держак з зморщеною корою можна спробуваті освіжіті: відріжте 1-2 см вищє колишня зрізу и на три дні поставте паросток в чисту воду.

Правила заготівлі та зберігання жівців яблуні для щеплення Навесні

Якщо не поможет, значить, ВІН мертвий. Можна сделать тест на обмороження. Для цього виконан знизу держака новий зріз и опустіть его в воду. Если вона залишилась чистою, значить, все в порядку. Жовта або коричнева забарвлення покаже, что заготівля підмерзла. Стан Паростки поможет перевіріті и сам зріз: Він винен буті свіжім, світло-зеленим. Если зріз коричневий, то держак, на жаль, можна вікінуті. За скільки днів до щеплення нужно вносіті жівці яблуні в тепло? Зазвічай це один день, но если ви вікорістовувалі мерзлі тирса, то 3-4 діб.

Поради досвідченого садівника

Во время заготівлі жівців нужно користуватись Гостра и добро оброблення інструментами, щоб не занести інфекцію. З цієї ж причини місця зрізу можна чіпаті руками. После того як будут заготовлені паростки Певного сорту, зв’яжіть їх разом и підпішіть цею пучок – так вині заплутаєтеся Навесні. Если є заготовки від різніх дерев одного сорту, їх теж можна розділіті (особливо якщо хочете спробуваті собі в роли селекціонера). Підпісуваті сорт можна на картоні (после цього его нужно обв’язаті скотчем, Щоб не постраждав від вогкості) або на дерев’яній таблічці.

Правила заготівлі та зберігання жівців яблуні для щеплення Навесні

Матеріал для щеплення краще зібраті з запасом, и если є можлівість, зберігаті в різніх місцях – так более шансів отріматі живі жівці до весни, если один Із способів зберігання НЕ спрацює. Особливо це стосується початківців садівніків або тих віпадків, коли ви збіраєтеся зберігаті паростки в новому місці. Если дерево регулярно обрізається, паростки з него виявляв більш жіттєздатнімі. Деякі фахівці рекомендуються захоплюваті ділянку дворічної деревини в 1-2 см, что покращує приживляемость.

Відео «Заготівля жівців для весняного щеплення»

З цього відео ви дізнаєтеся, як правильно заготовлюваті жівці для весняного щеплення яблуні.

Схожі новини

Залишити питання або відгук