Пекінська капуста

пекінська капуста

Пекінська капустаЗараз на ринку і в овочевих відділах з’являються у продажу нові різновиди овочів, так наприклад, спробувавши пекінську або китайську капусту, оцінивши її м’який смак і ніжність листя, цей овоч обов’язково займе місце в повсякденному раціоні харчування. пекінська капуста може стати серйозним конкурентом білокачанної капут. Листя пекінкі Не такі грубі, як у білокачанної і у них немає специфічного капустяного запаху, який виразно відчувається при приготуванні білокачанної капусти, в результаті страви з пекінською капустою на смак вишуканий.

Невеликі пухкі качани пекінської капусти складаються з світло-зеленого листя з широкими білими черешками біля основи. Листя пекінської капусти ідеальні для приготування різних салатів. Крім салатів, пекінську капусту можна використовувати при приготуванні супів, голубців і в інших гарячих стравах.

Для того щоб навчитися вирощувати пекінську капусту на своєму городі, необхідно знати особливості розвитку цієї рослини. Пекінська капуста однорічна скоростигла рослина. Її листя зібране в розетку, в центрі прямостоячі листя утворюють качан. Пластинка листка зморшкувата світло-зеленого або жовто-зеленого кольору. Черешки листя товсті, дуже соковиті, широкі до 3-6 см, білого кольору.

Пекінська капуста рослина скоростигла. Перший урожай ранніх сортів збирають вже через 40-55 днів після сходів, середнього терміну дозрівання збирають через 55-60 днів, пізнім сортам потрібно 60-80 днів.

Сорти пекінської капусти поділяють також на листові (які утворюють тільки розетку листя), полукочанние (у яких качан з листя залишається з відкритою вершиною) і кочанні (утворюють щільні овальні качани в центрі листової розетки).

Пекінську капусту з успіхом вирощують в парниках і теплицях, де рослини краще розвиваються ранньою весною і захищені від основного шкідника хрестоцвіті блішки.

Пекінська капуста, як редис, схильна до стрілкування. Передчасне цвітіння капусти викликають такі умови: довгий світловий день; температура нижче +15 0 С, спекотної суха погода з температурою повітря вище +25 0 С; різкі перепади нічної і денної температури; нерегулярний полив. Щоб знизити ризик стрелкованія рослин вибирайте нові сорти, стійкі до несприятливих умов.

Короткий світловий день необхідний для утворення качанів у пекінської капусти, тому її посів проводять або ранньою весною, для отримання річного врожаю або в другій половині літа, для отримання осіннього врожаю.

Пекінську капусту можна вирощувати розсадним і без розсадним способом.

посів капусти відразу у відкритий грунт навесні проводять, як тільки прогріється грунт, зазвичай це кінець квітня початок травня. Для отримання осіннього врожаю в жовтні, посів роблять у другій половині літа в кінці липня початку серпня.

насіння висівають стрічковим способом рядами з відстань між рядами 30 см, в ряду 20 см. Глибина загортання насіння близько 1 см. Сіяти можна гущі, але після того як рослини утворюють по 4-5 листків їх проріджують, вириваючи з коренем. Якщо рослина починає утворювати два або більше качанів, залишають найбільший, інші видаляють.

Пекінська капуста холодостійка рослина і дорослі рослини можуть витримувати короткочасні заморозки до -4 0 С. Однак молоді сходи або висаджена неукоренівшаяся розсада може загинути при похолоданні нижче 0 0 С. тому навесні посівам і посадкам капусти потрібно плівкове укриття.

Догляд за пекінською капустою звичайний прополка, розпушування і регулярні поливи обов’язкові, підгодівлю роблять комплексним рідким добривом не більше двох разів за період розвитку. Пекінська капуста як скоростигла рослина може накопичувати шкідливі нітрати, тому в якості добрива для неї годі було використовувати аміачну селітру.

Розсаду пекінської капусти рекомендують вирощувати в касетах або торф’яних горщиках, так як вона гірше переносить пошкодження кореневої системи при пересадці, ніж інші види капусти. При вирощуванні пекінської капусти через розсаду можна отримати її урожай набагато раніше, ніж при посіві у відкритий грунт. Посів на розсаду проводять в кінці березня – початку квітня.

Розсаду капусти вирощують в теплиці або опалювальному світлому приміщенні. Висадку розсади роблять в кінці квітня початку травня, у сіянців вже має з’явитися по 4-5 справжніх листочки. Розсаду висаджують з відстанню між рослинами 20 х 30 см. Перші качани пекінської капусти при вирощуванні через розсаду прибирають вже в кінці травня початку червня, що на 20-30 днів раніше при посіві у відкритий грунт.

Багато що при вирощуванні пекінської капусти залежить від якості ґрунту. Земля повинна бути багата органікою і бути дуже рихлою. Перед посадкою капусти її глибоко перекопують і заправляють перегноєм.

Пекінська капуста

Зберігання пекінської капусти. Для негайного споживання пекінську капусту висмикують з коренем. Корінь обрізають біля основи черешків, зовнішні листя видаляють. Очищений качан в холодильнику може зберігатися кілька днів. При зборі осіннього врожаю капусту можна залишати на тривале зберігання. Для цієї рослини також висмикують з коренем, але не обрізають і не очищають, їх прикопують у вологому піску в погребі чи підвалі. Прикопані качани капусти довго збережуть свіжість і вітаміни.

Схожі новини

Залишити питання або відгук