Особливості вирощування савойської капусти

Савойська капуста – це Дворічна рослина, споріднене Нашої звічної білокачанну капусту. Родом ВІН Із Середземномор’я, назва виду вказує на князівство Савойя, де вона культівується НЕ менше 500 років, в Деяк странах ее назівають італійської. У ті Давні часи вона вважать їжею селян, а потім кухарі ресторанів звернули на неї Рамус, стали Популярні страви з неї, а догляд за нею ставши вігіднім. Вже понад два століття відомо вирощування цього виду капусти в центральній и північній Европе. У нас ее теж давно знають, но не так широко культівують.

Особливості вирощування савойської капусти

Пухкій м’який качан з безліччю покрівніх листя, пофарбованіх у Різні відтінкі зелені у різних сортів, листя без жорсткий прожилок, пупірчатіе, гофровані, немов зім’яті – вісь як Виглядає савойська капуста. Качанов могут буті від 500 г до 3 кг вагою, смороду набагато легше, чем у білокачанної або червонокачанної капусти, так и виходе, что вона, займаючі Стільки ж місця при вірощуванні, дает набагато менший у ваговий вімірі урожай. Догляд за нею НЕ відрізняється від догляд за звичних нам видами капусти, Терміни зберігання набагато менше – на зиму можна Залишити в відповідніх условиях пізні сорти, но до весни могут дотягнутись только дуже Великі хитання. Для трівалого зберігання з мінімальнімі Втрата корисних якости можна хіба что заморозіті в подрібненому виде. Для соління и квашеної вона НЕ Підходить через м’якість и ніжності листя – НЕ буде міцною и хрустко.

Основна перевага, Яким володіє савойська капуста, це ее морозостійкість. Завдяк цьом можливе вирощування ее у відкрітому грунті НЕ только в центральних регіонах, но даже на Уралі.

Капусту ранню можна Їсти через 105 – 120 днів, так щоб отріматі Стигла капусту Вже в ліпні, нужно з качана березня займатіся вирощування розсади. Середньостіглі ростуть до 135 днів, а пізні, Які можна прибирати з-під снігу и закладаті на трівале зберігання, – понад 140 днів. Посів пізніх сортів відбувається НЕ Ранее середини квітня. До речі, насіння від зберігання НЕ псуються, їх схожість зберігається, зазвічай, до 5 років.

Відео «Вирощування капусти»

У цьом відео розповідається про методи посадки савойської капусти.

Посадка и догляд

Найчастіше вирощування віробляють розсаднім методом. Насіння до посіву готують таким чином: на 15 хвилин поміщають в гарячу (Не менше +50 градусів) воду, потім на 1 хвилину – в кріжану воду, после цього 12 годин вітрімують у розчіні мікроелементів. Потім їх промівають и цілу добу трімають в холодильнику. После Всього цього насіння підсушують, коли смороду перестають липнути до рук, стають Повністю Готові до посіву.Особливості вирощування савойської капусти

У шухлядці або Іншої ємності змішують рівну Кількість дернової землі, річкового піску и торфу, пролівають Слабкий розчин марганцівкі. Насіння вісівають через 1 см з міжряддямі в 3 см, загліблюють на 1 см, закрівають землею, а зверху кладуть скло. Посіви трімають в пріміщенні при температурі + 18 градусів, скельце піднімають, щоб полити (побрізкаті) – ось і весь догляд. Днів через 5 – 7 з’являться сходи, после цього скло прибирають, а рослини заносячи в приміщення з температурою +8 градусів.

Особливості вирощування савойської капусти Особливості вирощування савойської капусти Особливості вирощування савойської капусти

Коли віростає перший лист, сіянці пікірують – корінці вкорочують на третина, шкірні рослина пересаджують в окремий стаканчик. Пересаджені рослини поливають блідо-рожевий розчин марганцівкі, кілька днів прікрівають від прямих Сонячних променів, температуру для них Перші дні 3 трімають на Рівні +18 градусів, а потім немного зніжують – до +14 вдень и +12 градусів Вночі. Поліваті розсаду нужно водою кімнатної температури в міру необхідності, а в віці двох справжніх лісточків ее Вперше підгодовують розчин мінеральних добрив.

Вісаджують розсаду на стадії 6-й справжніх лісточків, а за 2 тижні до цього ее обов’язково обпріскують розчин сечовіні и сульфату калію. После цього рослини загартовують, віносячі на Відкрите Повітря (це может буті балкон або веранда), если там температура не нижчих +5 градусів. Час «прогулянок» весь час збільшують, но бережуть паростки від протягів. Коли розсада зможу Вже добу перебуваті на вулиці, ее вісаджують на грядку.Особливості вирощування савойської капусти

Савойська капуста любити відкриті сонячні місця з нейтральними РОДЮЧА сугліно або супіщанімі ґрунтами. Садить ее можна после картоплі, огірків, цибулі, буряка, помідорів, багаторічних трав. Альо ні в якому разі НЕ после хрестоцвітіх. Грунт нужно пріготуваті з осені – перекопаті на Штик лопати, внести вапно, перепрілій гній, компост, мінеральні добрива. Навесні его знову перекопують, при необхідності вносячи компост, перегній и села золу. Між саджанцямі при посадці залішають велику відстань: Ранні сорти сідаючого через 40 см, середньостіглі – через 50 см, а пізні – через 60 см один від одного. Перед висадки саджанці дуже сильно поливають, Щоб не потрівожіті коріння при пересадці, загліблюють їх по Самі сім’ядолі. Спочатку їх Небагато притеняют, но только поки смороду НЕ вкорінюватіся на новому місці.Особливості вирощування савойської капусти

Правила вирощування и догляд за всіма видами городньої капусти практично однакові. Ее поливають, прополюють, підгортають, розпушують землю, вносячи піджівлення, захіщають від шкідніків. У перший тиждень землю вокруг рослин розпушують на глибінь до 7 см, а потім нужно Щотижня ріхліті ее більш глибокого – до 15 см, чим важче грунт, тим Частіше и глибшому нужно его ріхліті, щоб коріння малі доступ до свіжого Повітря. Підгортають Ранні сорти один раз – через місяць после висадки, а пізні кроме цього ще раз, коли начинает замікатіся листя.

Капуста любити волога, щоб листя Було Соковита, нельзя допускаті періодів по сухому, хоча капусту смороду НЕ вб’ють. В ході вирощування капусту кілька разів підгодовують, можна використовуват розчин коров’яку и калійно-фосфорні добрива. Такий догляд неодмінно дасть добрі результати.Особливості вирощування савойської капусти

Для того щоб захістіті капусту від шкідніків, ее посіпають села золою. В якості ПРОФІЛАКТИКИ грибкових захворювань землю пролівають міцнім розчин марганцівкі. Дотримання правил сівозміни та уважний догляд допоможуть провести вирощування капусти без хвороб. Если грібкові захворювання все ж з’явилися, нужно обробка бордоського рідіною, колоїдної сіркою, міднім купоросом або подібнімі препаратами. Если огляд виявило чорну плямістість або мозаїку, то рослини нужно якомога швідше зніщіті, землю обробіті міцнім розчин марганцівкі, це поможет вберегтись від вірусу інші посадки.

Корисні Властивості

Савойська капуста диво багата корисних Речовини та елементами. Вона містіть аскорбінову кислоту (С), бета-каротин (А), ніацін (В3), пірідоксін (В6), пантотенова кислота (В5), токоферол (Е) – це только вітаміни. Альо ж є ще білок (амінокислоти), клітковіна, цукри, фітонціді, и потрібні організму елементи: калій, кальцій, фосфор, натрій, магній, цинк, селен, мідь. Причем, все це легко засвоюється організмом. Завдяк такому складу вживання савойської капусти спріяє поліпшенню складу крови, гостроті зору, стімуляції травлення. Вона покращує апетит, регулює Кількість цукрів и перешкоджає Утворення пухлина.Особливості вирощування савойської капусти

Дуже важліво, что вона может насічуваті організм вітамінамі всю зиму, підвіщуваті імунітет, надаваті сечогінній, антиоксидантну, бактерицидну дію. А аскорбиген, что входити до ее складу, знешкоджує отрута и виводу токсинів з організму.

Альо Цю дивно корисний капусту можна Їсти при віразках шлунка и дванадцятіпалої кишки, панкреатіті, гастритах и ​​захворюваннях щітовідної залоза. Потрібно утріматіся від неї после операцій на черевній порожніні або грудній клітці.

Вживання савойської капусти у великих кількостях может спровокуваті підвіщене газоутворення и тім самим доставіті відчутній дискомфорт. Дітям ее дають после року и то спочатку НЕ сиру.

збір врожаю

Ранні сорти прибирають в ліпні. Капусту найчастіше їдять свіжою в салатах, оскількі вона НЕ підлягає зберіганню, варять супі або готують голубці. Середньостіглі та пізні сорти теж їдять свіжімі, варять, тушкують, смажать, но вісь їх зберігання Цілком можливо течение декількох місяців, на зиму для трівалого зберігання закладають пізні сорти.Особливості вирощування савойської капусти

Забірають пізню капусту в Жовтні. Зниженя температури Повітря до -5 для неї не критично. Для збирання врожаю Найкраще Підходить погожий день з температурою від-1 до +1 градуса. Для зберігання на зиму відбірають неушкоджені хитання вагою від 500 г з двома або трьома міцнімі укрівнімі листя, їх пересіпають крейдою и залішають на кілька днів в сухому пріміщенні, розкладаючі на решітці. Всю зиму капуста может зберігатіся в пріміщенні з скроню, до 95% вологістю и температурою від 0 до + 3 градусів. Ее по одному Качану підвішують у сітках під стелу або складають пірамідою, починаючі з найбільшіх качанів, пересіпаючі піском. А можна просто загорнуті КОЖЕН качан папером и смороду пролежати так всю зиму в погребі.

Відео «Різноманітна капуста»

У даного відео Городник розповідають, як садить Різні сорти капусти.

Корисна дізнатіся:

Коментарі та питання

Я купували Цю савойскую капусту и зовсім вона мені НЕ сподобалося на смак. Вона ніяка, дуже Несмачний в салаті, Чи варто таку вірощуваті, білокачанна и червонокачанна набагато смачніше.

Нормальна капуста, мене дружина годує салатом и голубці, суп-пюре Робить з нею – Нічого, Їсти можна.

Схожі новини

Залишити питання або відгук