Особливості узбецької дині сорту Гулябі

Сорт дині Гулябі вважається пізньостіглі (осінньо-зимовищу), оскількі від моменту з’явилися сходів до полного дозрівання плодів даже в жаркому посушлівому кліматі Йому нужно около 130 днів. Серед всех середньоазіатськіх дзень Гулябі, мабуть, найсолодші и ароматні, однак свой Справжній смак смороду віявляють только через кілька тіжнів после збору. Альо Завдяк Цій Особливості плоди можна зберігаті и транспортуваті на Великі відстані до самой весни, що не боячися псування Корисна продукту. Що стосується зовнішнього Опису дзень Гулябі, то воно Залежить від сортової різновиди.

Особливості узбецької дині сорту Гулябі

Деякі плоди ма ють жовтий або помаранчевий колір шкіркі, а інші відрізняються зеленувато або білуватім забарвленням. Например, зелений Різновид має віражені смужка и легку зморшкуватість на поверхні, а помаранчеві и жовті плоди покріті ажурні сітчастім малюнком. Все дині цього сорту ма ють примерно однаково подовжено-яйцеподібну форму и Досить пристойний вага – 4-8 кг, хоча в наших краях, если все-таки вдастся виростити плоди, їх вага НЕ перевіщує 3 кг.

Особливості узбецької дині сорту Гулябі

М’якоть у всех різновідів щільна, дуже ароматна, відразу после дозрівання Хрустка, но з часом становится ніжною и масляністої. Колір м’якоті білий, у зеленій дині під шкіркою могут спостерігатіся фрагменти зеленого відтінку. Смак чудовий – медовий, з високим вмістом цукрів та каротину.

Основні різновиди

Оскількі сорт вірощується давно и в різніх регіонах, Баштанник віділяють кілька різновідів Гулябі:

  • Чарджоуском – цею сорт відрізняється гладкими плодами без сіткового візерунка на шкірці и Соковита волокністої м’якоттю чудовим солодкого смаку;
  • Чок – плоди з красивою помаранчевої шкіркою и солодки, злегка в’язкої м’якоттю;
  • Гулябі 803 – сорт, широко культівованій в Туркменістані, відрізняється Яскрава жовто шкіркою и солодки, дуже Соковита хрустко м’якоттю;
  • Босвалді (Різновид Зеленої дині) – плоди середньої масі (3-5 кг), шкірка злегка зморшкувата, з темними смужка, м’якоть біла, Ближче до шкірці злегка зеленувато, волокниста, дуже Соковита и солодка;
  • Сарі-Гулябі – дині цього сорту впізнаті за Великої суцільної сітці на жовто-помаранчевої шкірці, м’якоть товста, масляниста, дуже ароматна, з високим вмістом цукрів.

Особливості узбецької дині сорту Гулябі

В Узбекістані є свой сорт Гулябі під назв «Помаранчева», Виведення селекціонерамі місцевого НДІ рослинництва. ЦІ дині дозрівають немного Ранее, через 100-110 днів, но до вживання Готові только после декількох тіжнів лежання. Шкірка плодів Яскрава-помаранчева, рівна, у держака помітно незначна Розподіл на сегменти. М’якоть Кремова або жовтувата, дуже солодка.

Як вібрато діню

Будь-який житель спекотної Сонячної азії может візначіті якість дині з Закритого акціонерного очима, проти для нас питання Вибори хорошого и Стигла плоди не такий простий. Нам складно розібратіся в розмаїтті форм, кольорів шкіркі и ступенів зрілості, но все-таки є кілька загально параметрів и характеристик, Які допоможуть в даного пітанні. Отже, вібіраючі Чарджуйскіе дині, в Першу Черга звертайте Рамус на аромат, что виходе від шкіркі – ВІН винен буті солодким и сильно вираженій, что свідчіть про повне дозріванні плоду. Далі зверніть увагу на стебло. У якісної дині ВІН щільній, злегка підсохлій, сіруватого кольору (зелена плодоніжка свідчіть про ті, что діню рано зняла з куща и вона может буті недостіглої).

Особливості узбецької дині сорту Гулябі

Такоже слід озирнутися плід з усіх боків. На поверхні не винних буті вм’ятини и пошкоджень, шкірка винна злегка прогінатіся під натісканням пальця руки.

Зовнішнімі ознака стіглості дині є рівномірна насічене забарвлення шкіркі, хоча з одного боку, зверненої до землі, допускається більш світла пляма.

Такоже стіглість можна візначіті, легенько постукав по плоду. Вважається, что Стигла диня відає глухі звуки. Альо даже если дотрімуючісь зазначені рекомендації вам не удалось вібрато Стигла діню, Якій можна відразу поласуваті, не переживайте, а покладіть плід на кілька днів в сухе прохолодне місце для полного дозрівання.

Гідності й Недоліки

Говорячі про Преимущества сорту, в Першу Черга хочеться відзначіті Корисні, даже Цілющі Властивості плодів. Серед Великої різноманітності баштанних культур диня сорту Гулябі відрізняється високим вмістом мінеральних солей и вітамінів, зокрема вітаміну С, что містяться в м’якоті. Кроме цього в ній є много клітковіні, Крохмаль, каротину и до 20% легкозасвоюваніх цукрів, Завдяк чому продукт має загальнозміцнювальну и лікувальний Вплив на організм. Далі Варто відзначіті тривалий термін зберігання динь, что дозволяє насолоджуватіся смачним і корисне ласощі в течение Усього зимового сезону, коли вибір натуральних овочів и фруктів Дещо обмеження.

Особливості узбецької дині сорту Гулябі

Ще один плюс сорту «Гулябі» в тому, что плодам можна найти найрізноманітніше! Застосування в кулінарії – з них готують НЕ только чудові солодощі та десерти, а й гарячі страви и даже супі, что дуже ширше на Батьківщині ціх плодів. З недоліків можна відзначіті лишь Труднощі з вирощування, оскількі далеко не в кожному кліматі ЦІ дині здатні Повністю дозріті. У середній смузі висока ймовірність обмороження баштану, а в теплицях Сейчас сорт зростанні дуже погано – Рослинам НЕ вістачає світла и Сонячна тепла.

Відео «Як вібрато Стигла діню»

У цьом відео ви почуєте корисні поради относительно Вибори Стигла дзень.

Схожі новини

Залишити питання або відгук