Особливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фото

Хлібне дерево: фото, опис

Особливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фото Познайомитися з хлібним деревом напевно буде цікаво не тільки досвідченим квітникарям, а й простим обивателям. Батьківщиною дерева є Нова Гвінея, звідки полінезійці доставили його на острови Океанії, після чого з цією рослиною познайомився і весь світ.

Біологічна опис хлібного дерева

У дорослому стані рослина виглядає як потужне дерево висотою 26 м. Його особливість полягає в тому, що протягом усього свого життя воно демонструє вагому прибавку в висоті, при цьому виглядає хлібне дерево, як дуб. Рослина має сіру гладку кору. У нього є гілки, які є більш товстими, ніж інші. Це пояснюється наявністю обліствленних бічних гілочок. Основні гілки тонкі й довгі, на їх кінцях присутні пучки листя.

Унікальність хлібного дерева надає різноманітність листя. Тому для цієї рослини не рідкість присутність одночасно цільних і перисторозсіченого листя, які з’являються раніше перших. Крім цього, листя хлібного дерева відрізняються і ступенем опушення. Кліматичні умови є одним з ключових чинників, які визначають форму хлібного дерева – листопадне або вічнозелене.

При наявності сприятливих умов у рослини формуються непоказні зеленуваті квітки. Першими розпускаються чоловічі квітки, які представлені у вигляді довгих суцвіть-кистей. Що ж стосується жіночих суцвіть, то вони мають вигляд великих бутонів. Як запилювачів хлібного дерева виступають кажани-крилани. Коли утворюються зав’язі, жіночі квітки з часом трансформуються у великий плід, який в кінці сезону більше схожий на шишкувату диню. Плоди можуть відрізнятися характером розташування на гілках: десь вони поодинокі, а десь виростають у вигляді грон.

Загальною ознакою є те, що кожна частина хлібного дерева складається з липкого латексу молочного кольору.

Поширення хлібного дерева

Особливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоПерша інформація про хлібному дереві, плоди якого вживаються аборигенами Полінезії в якості хліба, з’явилася ще в кінці 17 століття. Доніс ці відомості до всього світу англійський мореплавець Вільям Дампір. Через сто років на Ямайці був страшенний голод. що змусило владу піти на незвичайний крок. Було велено почати вирощування хлібного дерева, щоб забезпечити дешевим їжею рабів, які використовуються в якості робочої сили на плантаціях. Вирішення цього завдання було покладено на фрегат «Баунті», який вирушив за саджанцями хлібного дерева до берегів острова Таїті.

Але експедицію спіткала невдача, хоча судно і змогло дістатися до місця призначення. Побачити вживу хлібні дерева жителі Нового Світу змогли лише в 1793 році, завдяки успішній експедиції, в яку вирушив корабель «Провіденс». Це і стало точкою відліку історії обробітку цієї культури. Першими плоди хлібного дерева змогли спробувати жителі о. Ямайки і о. Сент-Вінсент. Слідом за ними спробувати на смак плоди змогло населення інших островів архіпелагу Вест-Індії. Сьогодні з цією рослиною знайомі жителі багатьох країн тропічного поясу.

Опис плодів хлібного дерева

Якщо виходити з доступних на сьогоднішній день даних, то хлібне дерево передбачає два основних види:

  • дикий, плоди якого містять тільки насіння;
  • культурний, в плодах якого насіння повністю відсутні.

З переваг цієї рослини варто відзначити високу врожайність. За один рік з одного дорослого рослини можна отримувати близько 150-700 плодів. У перерахунку на вагу це складе 500-2500 кг. Якщо створити для рослини сприятливі умови, то воно може давати плоди протягом усього року, влаштовуючи собі «відпочинок» тільки на 3 місяці. З хлібного дерева можна збирати урожай протягом 60-70 років. Також ця рослина відрізняється стрімким зростанням, демонструючи прибавку в висоті 0,5-1 м в рік.

Під час формування плоди мають зелений колір, проте чим ближче залишається до моменту їх дозрівання, тим колір починає змінюватися, наближаючись до жовтувато-зеленому. Згодом вони стають жовтими, а самими стиглими вважаються плоди жовто-коричневого забарвлення. Величина плодів хлібного дерева може доходити до 30 см в діаметрі, що в перерахунку на вагу відповідає 3-4 кг. Недостиглі плоди хлібного дерева досить тверді, а всередині них присутня волокниста крохмалиста м’якоть білого кольору. Але в міру наближення моменту дозрівання плоди стають більш м’якими. зміни відбуваються і з м’якоттю, яка набуває кремовий або жовтий колір, а також солодкий присмак.

фактори успіху

Складнощі з вирощуванням хлібного дерева пов’язані з його вологолюбні. Тому його культивування можливо виключно в регіонах, де мінімальна кількість опадів становить 1000 мм на рік. Рослині нестрашні періоди посухи тривалістю до 3 місяців. Однак для забезпечення високої врожайності важливо, щоб в місяць випадало як мінімум 25 мм опадів. Температура вище +40 градусів пригнічує рослину, не здатна воно перенести і невеликі заморозки, які зазвичай призводять до його загибелі.

Вживання плодів хлібного дерева

Особливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоДля жителів островів Океанії, а також деяких інших районів планети хлібне дерево є цінним джерелом харчування. В їжу використовують м’якоть дозрілих плодів, яку вживають в різних видах – вареному, запеченому, сушеному і сиром. Також до неї додають цукор, розминають, розтирають, а потім роблять тісто, використовуючи його в якості основи для млинців.

Гарні смакові якості мають і недостиглі плоди. Багато вживають в їжу зрілі і солодкі плоди, які замінюють фрукти. Зрозуміти, чи є стиглим плід хлібного дерева, можна, оцінивши його колір, а також виділяються краплі молочного латексу, якими покрита поверхня плода.

В результаті смаження плоди хлібного дерева змінюють свій смак і більше нагадують смажену картоплю. На жаль, після вилучення з плоду м’якоть необхідно відразу ж використовувати. Однак, якщо з неї приготувати сухарі, то вони можуть залишатися їстівними протягом декількох років. Щоб в неврожайний рік не залишитися без їжі, жителі Полінезії регулярно готують запаси з цих сухарів. Для цього з плодів видаляють шкірку, потім їх ділять на скибочки, після чого щільно загортають в листя банана і геліконії. У такому вигляді їх кладуть в ємність і закривають.

З плином часу в ній активізуються процеси бродіння, в результаті з м’якоті плодів виходить тістоподібна маса. Її особливістю є те, що вона зберігає свої первинні смакові властивості навіть після декількох років. Однак в такому вигляді цю масу не вживають: її кладуть в свіже листя геліконії і обсмажують на кокосовій олії.

Насіння також можна використовувати в їжу. Але спершу їх піддають тепловій обробці, наприклад, варінні і смаженні, і посипають сіллю.

Корисні властивості плодів хлібного дерева

Особливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоСушена м’якоть плодів багата безліччю різних поживних елементів: білком (4%), цукром (14%), вуглеводами (75-80%), з яких більша частина припадає на крохмаль. Ця м’якоть є більш калорійною, ніж звичайний білий хліб – 331 кілокалорій на 100 грам. У м’якоті міститься дуже мало жирів, частка яких становить 0,2-0,8%. Відмінним від плодів складом володіють насіння хлібного дерева:

Часто плоди хлібного дерева використовуються як корм для домашньої худоби.

Плоди містять багато поживних речовин, тому в несприятливі роки вони можуть стати справжнім порятунком для народів деяких країн.

Застосування в медицині

Крім чудових смакових якостей, плоди містять багато різних вітамінів, що робить їх ще більш цінними.

М’якоть плодів хлібного дерева дуже багата клітковиною, тому їх рекомендується вживати людям, у яких є порушення роботи шлунково-кишкового тракту:

Користь клітковини полягає в її здатності виводити з організму токсини, продукти метаболізму і шкідливий холестерин. В результаті цього підвищується імунітет і спалюються надлишки жиру. Також цей продукт корисно вживати для попередження раку прямої кишки. Якщо в раціоні постійно будуть присутні плоди хлібного дерева, то це дозволить мінімізувати ризик розвитку захворювань серцево-судинної системи.

висновок

Особливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоХлібне дерево – екзотична рослина, з яким вперше познайомилися жителі Океанії, де воно і виростає. Високу цінність вона представляє через те, що може замінити звичайний хліб. Тому для жителів Океанії його плоди стали справжнім порятунком в неврожайні роки. З особливостей дерева варто виділити те, що воно стрімко зростає, набираючи за один рік висоту 0,5-1 м .

Однак виростити його не так просто, оскільки обов’язковою умовою для отримання плодоносному рослини є висока вологість. Плоди хлібного дерева заслуговують на увагу не тільки через те, що вони можуть врятувати від голоду, але і тому, що вони містять безліч поживних речовин. Тому вживати їх можна в лікувальних цілях для боротьби і профілактики різних захворювань.

Опис хлібного дерева

Особливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фотоОсобливості хлібного дерева: опис, корисні властивості, фото

Схожі новини

Залишити питання або відгук