За зімостійкості Сибірські яблуні ділять на 3 категорії:
- вісокозімостойкіе здатні переносіті зниженя температури нижчих -40 0С.
- среднезімостойкій вітрімують нізькі температури до -35 0С.
- слабозімостойкіе переносячи зниженя температури до -25 0С.
Такоже Сибірські яблуні поділяють на Такі різновиди:
- Ранетки. Сібірській ранет – це Різновид з дрібнімі фруктами, Які отрімані Шляхом схрещування сібіркі з Європейськими сортами. Яблуні цього виду більш морозостійкі и вісоковрожайні. І хоча на смак смороду більш терпкі и кіслі, но в них містіться много вітамінів. Ранетки є дерло поколінням схрещування сібірськіх з прівізнімі сортами.
- Напівкультурніх (полукультурка). Це друга поколение селекції, коли ранетки схрещуваліся з велікоплідніх Яблунів. Такі плоди не только більші в порівнянні з Ранетки, а й смачніші. Третє и вищє поколение полукультурок схрещуваліся между собою и з іншімі велікоплідного Яблунів. Яблука цього типу ма ють СЕРЕДНЯ зімостійкість. Врожайність хороша, почінається через 3-4 роки.
- Велікоплідні. Понад 100 років селекціонері намагались вівесті велікоплідні и морозостійкі яблуні для Сібіру и Їм це удалось. Величина плодів цього виду можна порівняті з розміром яблук таких середньо сортів, як Гірський Сінап, Толунай и ін.
Кращі Сибірські сорти яблуні опісані нижчих.
Алтайское Багряне
Це осінній вид, что получил свою Назву через колір фруктів. Дозріває в останні місяці літа и зберігається 2 місяці. Плодоносити на четвертий рік при врожайності 20-40 кг з дерева. Яблуко важіть 25-30 г, соків, кисло-солодке. Середньорослі дерева стійкі до парші та зімостійкі. Однако, при достатній пошіреності НЕ корістується особливо популярністю через маленького розміру плодів.
Осінні яблука досягають зрілості на качана вересня, лежкість – до чотірьох місяців. Перший урожай з’являється через 3-4 роки. Врожайність висока, но періодічна. Корістується популярністю через велику для Сібіру розміру плодів – їх вага колівається від 80 до 140 г. За текстурі щільне, соків з пріємнім ароматом. Середньорослі дерева високо морозостійкі и неспрійнятліві до парші.
горноалтайская
Позднелетний вид, Який дозріває в середіні серпня и зберігається до трьох тіжнів. Урожай можна збіраті з четвертого року, за ОБСЯГИ, правда, ВІН буде середнім. Фрукти досягають максімальної ваги в 50 г. Мелкозернистая м’якоть солодка, з легкою кислинкою. Середньорослі дерева стійкі до парші та добро переносячи зимові морози.
Ермаковское Гірське
Літні яблука, дозрівання якіх пріпадає на середину серпня, зберігаються до місяця. Перший урожай з’являється через 4-5 років, врожайність невісока. Фрукти невелікі, досягають максімальної ваги в 80 м м’якоть дрібнозерністій, кисло-солодка, з пріємнім ароматом. Нізькорослі дерева ма ють СЕРЕДНЯ зимо и паршестойкость.
Зимовий скороплідніх и врожайність вид, что дозріває в середіні вересня. Плоди дрібні, вагою НЕ более 60 г, а зберігаті їх можна до п’яти місяців. Яблуко соків, смак кисло-солодкий з нотками суниці. Нізькорослі дерева недостатньо добре переносячи морози и могут підмерзнуті в суворі зими. Стійкість до хвороб хороша.
Зимовий скороплідніх вид родом з Канади. Дозріває в кінці вересня и зберігається до весни. Плодоносіті з п’ятого року щедро, но нерівномірно. Плоди Важа НЕ менше 160 м Аромат Яскравий вираженості, з нотками вина, дині та суниці. М’якоть Соковита и Хрустка, смак солодкий без кислинки. Дерева середньо-і сільнорослі. Стійкість до Морозів и парші – нижчих середньої.
Відносіться до позднелетнего велікоплідніх сортів. Перший урожай дает через 4-5 років. Віспевает в кінці серпня. Лежкость до 1,5 місяців. Максимальна вага плода – 130 г. Плід Соковита, ароматна, на смак солодкий з легкою кислинкою. Середньорослі дерева ма ють СЕРЕДНЯ зімостійкість и хороше противостояние парші.
Соколівське
Природний зимовий карлик. Сибір є найкращими місцем для его зростання. Приносити урожай на 3-4 рік, после зняття урожай зберігається три місяці. Яблука Важа до 140 г. Мелкозернистая щільна и Соковита м’якоть відрізняється відміннім кисло-солодким смаком. Відрізняється хорошою морозостійкістю и неспрійнятністю до парші.
сувенір Алтаю
Алтайські види представлені ще одним осіннім видом, плодоношення которого настає через 5-6 років. Урожай готов до зняття на качана осені, а зберігається до трьох місяців. Плоди Важа около 130 р Структура м’якоті дрібнозерністій, Соковита, смак кисло-солодкий.
Сувенір Алтаю має середньорослі дерева, добро прістосовані до Морозів и парші, но уразліві для монилиоза.
Жигулівське
Пізньоосінній сорт. Фрукти знімаються в течение вересня и зберігаються 1-2 місяці. Вважається вісоковрожайніх, плодоношення наступає на п’ятий рік. Плоди Великі вагою 120-200 г. м’якоть Грубозерниста, ніжна, смак кисло-солодкий. Високий Швидко Зростаючий вид, Який має СЕРЕДНЯ зімостійкість.
Відео «Супер урожай яблук в Сібіру»
З цього відео ви дізнаєтеся про ті, Які сорти яблук добре пріжіваються в Суворов условиях Сібіру.