Обрізка смородини та догляд

Обрізка смородини та догляд

Смородина чорна, червона, біла багаторічний чагарник, на якому вирощують усіма улюблені ягоди смородини з неповторним ароматом і кисло-солодким смаком. У ягодах смородини міститься високий вміст вітаміну С, провітаміну А і група вітамінів В, Р, РР, органічні кислоти, мінеральні речовини, все що необхідно при лікуванні авітамінозів, простудних захворювань. Плоди смородини улюблені кухарями за неповторний смак, красу ягід, кистей, їх їдять не тільки в свіжому вигляді, також використовують в приготуванні пирогів, варення, джемів, компотів і багатьох інших страв.

Плодоношення куща смородини починається на другий, третій рік після посадки, врожайність з часом зростає до 5-7 років, в наступні роки повільно спадає. Чорна смородина плодоносить 12-15 років, червона і біла 15-20 років. Кущ смородини є багаторічні розгалужені стебла, їх кількість залежить від віку, ґрунтових умов і агротехніки. Коріння смородини розташовані неглибоко, майже на поверхні грунту, тому при розпушуванні будьте обережні, щоб не пошкодити верхні усмоктувальні корінці.

Обрізку чорної смородини проводять в березні, як і більшість плодових чагарників. Для того щоб виконати правильну обрізку куща смородини необхідно вивчити з яких гілок і пагонів складається кущ. На однорічних пагонах, у яких ще немає бічних відгалужень і виглядають вони як прутик, що не буде утворюватися плодових бруньок, але для того щоб кущ постійно оновлювався залишаємо 4 найсильніших, довгих і товстих, інші вирізають. Найбільше квіткових бруньок зав’язується на дворічних і трирічних гілках, які мають відгалуження з короткими гілочками. Зазвичай після посадки куща смородини на другий, третій і четвертий рік вирізають тільки слабкі, нерозвинені і стеляться по землі гілки. Коли кущ досягне п’ятирічного віку, починають видаляти вже чотирирічні гілки і зайві однорічні пагони, так щоб кущ мав 4-5 однорічних втечі і близько 12-15 дворічних і трирічних гілок. Таким чином, щороку відбувається заміна старих гілок на нові.

Ягоди червоної і білої смородини добре утворюються на гілках від дворічного до чотирьох річного віку. У старіших пагонів плодоношення значно падає. Після посадки червоної смородини на другий рік видаляють лише стелящиеся по землі, пересічні і слабкі гілки. Решта обрізають на одну третину для того щоб викликати краще розгалуження, але не варто робити обрізання гілок довжиною менше 40 см. У наступні роки до п’яти років проводять обрізку також як і на другий рік. Починаючи з шестирічного віку куща, видаляють більш старі втечі. Кущ повинен містити по 3-4 втечі однорічне двох, трьох і чотирирічного віку.

Якщо кущ смородини не обрізати кілька років, для його омолодження в перший рік обріжте половину старих гілок, на наступний рік видаліть другу половину старих гілок, залишаючи молоді пагони.

Догляд за смородиною

Чорна смородина більш ніж інші ягідні рослини потребують підвищеної вологості грунту, вона вимагає не тільки рясного поливу, але і в підвищеній вологості повітря. Червона смородина більш стійка до нестачі вологи і сухості повітря. Тому грунт для смородини необхідно підтримувати в пухкому і вологому стані, видаляти бур’яни.

Крім вологи смородину необхідно удобрювати. Найкращі добрива для смородини це гній, перегній і компост. Гній вносять раз в три роки, восени після замерзання грунту або по першому снігу. Навесні грунт потрібно обережно розпушити біля основи куща на глибину не більше 4-7 см, в міжряддях на глибину 10-12см, удобрити, підсипали перегною або компосту в лунку.

Уважно стежте за станом листя смородиновий кущів при появі попелиці, павутинного кліща, пильщика необхідно проводити обробку кущів, або відразу після цвітіння, або після збору врожаю.

Схожі новини

Залишити питання або відгук