Обрізка плодових дерев

Обрізка плодових дерев

Обрізка навесні плодових дерев і чагарників важливий захід сприяє підвищенню врожайності і омолодженню посадок. Обрізка плодових дерев необхідна для формування дерева з міцним стовбуром, здатним витримати вагу великого врожаю плодів, поліпшить освітленість крони і омолодить дерево з видаленням сухих, хворих і пошкоджених гілок.

Після посадки саджанців в перші роки до вступу плодоношення обрізку проводять з метою формування дерева, по висоті штамба, з певною кількістю і розташуванням скелетних гілок крони. Від того як сформована крона плодового дерева багато в чому залежить його врожайність, якість врожаю, зручність догляду деревом, міцність скелетних гілок, сила росту і довговічність дерева.

Плодове дерево з довільно виросла кроною, без участі людини, зазвичай має велику кількість непродуктивних гілок, по формі така крона часто однобока, зі слабкими скелетними гілками і незручна при збиранні врожаю і догляді за деревом. Сорти плодових культур схильні до сильного розгалуження без обрізки формують надмірно загущені крони, слабоветвящіеся культури навпаки утворюють рідкісні крони з оголеними гілками. Скелетні гілки, які виросли під гострим кутом, часто відламуються від стовбура і розщеплюють його.

Перш ніж приступити до обрізку дерева необхідно знати його будову, призначення і функції кожної його частини. Обрізка активізує і змінює біохімічні процеси в рослині.

Як відомо, наземна частина дерева складається з стовбура і крони. стовбуром називають центральну вертикальну вісь дерева, від якої відходять основні гілки. Ділянка дерева на рівні землі, перехід від кореневої системи в надземну частину, називають кореневою шийкою. Нижня частина стовбура дерева від кореневої шийки до першої основної гілки називають штамбом. а верхню частину дерева від штамба – стовбур в сукупності з усіма гілками називають кроною дерева .

Гілки з великими відгалуженнями, що відходять від центрального стовбура називають скелетними гілками або першого порядку, вони в сукупності зі стволом складають остов дерева. Від скелетних гілок відходять гілки другого порядку, які в свою чергу несуть гілки третього порядку і т.д. Пагони з дрібними розгалуженнями, на яких ростуть листя і закладаються плодові бруньки, називають обростають гілками.

пагонами називають зростаючі гілки, які мають вік не більше одного року, після закінчення росту і опадання листя вони перетворюються в річний приріст. Пагони відновлення (дзиги) являють собою вертикально зростаючі пагони з довгими міжвузлями, зазвичай вони виникають із сплячих бруньок на багаторічній деревині, їх поява відбувається через пошкодження дерева, прирікаючи великих гілок, обмерзання і старіння дерева. У здорових дерев дзиги слід видаляти, так як вони послаблюють зростання вище розташованих гілок.

Обрізку плодових дерев проводять ранньою весною до розпускання бруньок. Молоді саджанці обрізають щорічно формуючи основу крони дерева. Молоді дерева з правильно сформованою кроною будуть більш стійкі, довговічні і урожайні. Формування дерева включає в себе надання крони певної форми, встановлення висоти штамба, розміщення на висоті і в просторі скелетних гілок, а також регулювання зростання.

У плодових дерев з основним стволом висота штамба повинна бути 70 120 см. Високий штамб від 1,2 до 2 метрів формують в основному у декоративних садових дерев. Низький штамб 40-70 см зазвичай формують у груші, вишні, черешні, абрикоса і сливи.

Обрізка яблуні. Для формування штамба всі гілки, що ростуть нижче розташування крони, вирізаються на кільце, тобто по верхівці кільцевого напливу, що знаходиться біля основи гілки. Далі вирізують гілки, які мають дуже гострий кут відходження від стовбура, кут відходження гілки від стовбура повинен бути не менше 45 0. З решти гілок виберіть, які в подальшому стануть структурними гілками першого порядку, інші відгинають або послаблюють обрізанням, перетворивши їх в напівскелетні.

Обрізка плодових дерев

Скелетні гілки вкорочують на одну третину, всі інші також підрізають до однакового рівня, вершина повинна перевищувати бічні гілки на 25-30 см. Для формування пірамідальної крони зрізи роблять над зовнішньої ниркою, а для розлогою над внутрішньою.

Плодові дерева почали плодоносити у віці 6-15 років обрізають, проріджуючи крону, видаляють всі пагони заважають один одному, що ростуть усередину крони. Загущена крона утворює велику масу листя і менше закладає плодових бруньок, що знижує врожайність дерева. Крім того брак світла в кроні призводить до поганого утворення зав’язей, низької якості плодів з бляклої забарвленням, створюється більше умов для розвитку хвороб і шкідників.

Обрізка плодових дерев

Коли плодове дерево досягне висоти 3,5-4 метра, видаляють верхівку центрального стовбура, це призводить до розвитку бічних відгалужень і підтримання дерева на заданій висоті. Регулярно вирізають вертикально зростаючі дзиги.

Давно плодоносні яблуні омололажівают. для цього вкорочують або вирізують старі плодові гілки. Ступінь обрізки залежить від ежегодічного приросту і стану плодових дерев. Якщо річний приріст пагонів становить 15-20 см, то старі гілки вкорочують на 2-3-х літні частини, а якщо приріст слабший, то все скелетні і напівскелетні гілки обрізають сильніше.

Обрізка плодових дерев

обрізка груші подібна до прийомами обрізки яблуні. Однак при обрізанні груші слід врахувати її сортові здатності. Так як більшість сортів груші слабо гілкується, то обрізку в основному проводять за принципом укорочення. У сортів сільноветвящіхся і плодоносних на прутиках, роблять переважно проріджують обрізку. У цих сортів укорочують пагони тільки при формуванні крони і стежать за тим, щоб скелетні гілки не відходили від стовбура під гострим кутом.

Обрізка сливи. Більшість слив плодоносить на коротких плодових гілочках шпорцах, розташованих на двулетней і багаторічній деревині, деякі сорти плодоносять і на однорічних приростах.

У молодому віці крону сливи формують укорочуванням і проріджуванням, а після сформований деревце щорічно проріджують, видаляючи близько 20-30% щорічного приросту. Звичайно, в першу чергу видаляють хворі, відмерлі і труться гілки. При зниженні росту пагонів і зменшення врожайності плодоносних гілок дерево омолоджують, проводячи карбування на 3-4 річну деревину.

обрізка вишні. Вишня за характером росту ділиться на деревоподібну і кущувату. Деревовидні сорти вишні утворюють дерева з добре вираженим центральним стовбуром, плодоносять вони на букетний гілочках і коротких приростах. У молодому віці при формуванні крони вкорочують гілки, а після тільки проріджують крону. При старінні вишні, коли знижується приріст і врожай, гілки вкорочують на 3-5 річну деревину з метою омолоджування.

Кущоподібні сорти вишні часто формуються з 8-9 гілок з тонкими довгими гілочками, на яких формуються плодові бруньки. Отплодоносівшіе гілки швидко оголюються і далі плодоношення переноситься на периферію крони. До 10-12 років кущоподібні сорти вишні зазвичай припиняють рости, різко знижується їх врожайність, тому з цього віку систематично (через 2-4 роки) їм роблять омолоджуючу обрізку.

Обрізка абрикоса. У молодому віці дерева абрикоса сильно зростають, але слабо гілкуються, тому при формуванні необхідно систематично проводити укорочення гілок. Після вступ у плодоношення у сортів з хорошим розгалуженням особливу увагу приділяють проріджування крони, а у слабоветвящіхся укорочення приростів з урахуванням сили росту. У період плодоношення у всіх сортів при нормальному прирості укорочення припиняють, а проріджування підсилюють.

Для абрикоса широко застосовують річну обрізання при довжині пагонів більше 30 см. Сильні пагони вкорочують приблизно на половину їх довжини, слабкі на третину. Це сприяє утворенню передчасних пагонів, які рясно плодоносять на наступний рік, так як нирки, що утворилися на них, більш зимостійкі.

обрізка персика. З усіх деревних плодових порід персик найбільшою мірою потребує регулярної сильної обрізку. Ця культура відрізняється швидким ростом у молодому віці, гіллястістю і раннім вступом в пору плодоношення. Якщо гілки не обрізають, крона швидко загущувальну, гілки внутрішньої частини оголюються, плодоношення переходить на периферійну частину крони, врожаї знижуються, різко дрібніють плоди і дерева передчасно старіють.

Для персика широко застосовують вазообразной крону з 3-5 гілками. У перші 2-3 роки після посадки ранньовесняну обрізку обов’язково поєднують з літньою. Влітку вирізують зайві, вертикальні, загущаючі крону і утворюються на штамбі пагони, що прискорює формування правильної крони.

При уповільненні зростання проводять омолоджуючу обрізку на 2-3 річну деревину. Персик чуйний на обрізку і швидко відновлює високу врожайність навіть з сильно ослабленим зростанням або після зимових пошкоджень.

Схожі новини

Залишити питання або відгук