Листова буряк Мангольт

Листова буряк мангольт

Листова буряк МангольтМангольд це листова буряк. у цієї овочевої культури сила зростання і користь йде в черешки і листя. Мангольд є прабатьком столового буряка, яку створили шляхом схрещування декількох дикорослих видів. На відміну від столового буряка, у мангольта не утворюється великий соковитий коренеплід, тільки грубий стрижневий корінь, не придатний для вживання в їжу. А ось соковиті товсті черешки і ніжні листи часто використовують в приготуванні овочевих страв.

Популярність мангольд завоював своєю невибагливістю, врожайністю, простотою в вирощуванні, а також користю і лікувальними властивостями. В зелені листового буряка міститься багато вітамінів, білків і мінеральних солей, які надають благотворну дію на організм людини. У народній медицині включати мангольд в раціон харчування рекомендують для зниження артеріального тиску, поліпшення роботи серця і мозку, очищення крові і зниження рівня цукру.

Великі кучеряве листя мангольта бувають з яскраво-червоними, темно-червоних, рожевими, білими, жетлимі і помаранчевими прожилками і такий же забарвлення черешками. Барвиста зелень мангольта виглядає дуже декоративно, тому городники часто вирощують це овочева рослина для прикраси своєї ділянки. Пишні різнокольорові кущики листового буряка компактні і добре тримають форму, тому чудово підійдуть для створення бордюру уздовж доріжок і обрамляють квітники.

Свіже листя мангольта можна додавати в салати, приправлені вінегретних соусом подавати як зелений гарнір до другого блюда, а також їх можна використовувати для приготування голубців. Черешки мангольта використовують для приготування зеленого борщу, вони стануть заміною столового буряка в літній період, також їх можна гасити з овочевим рагу і маринувати. Листя і черешки після теплової обробки стають солодший і приємніше на смак, причому на відміну від шпинату при приготуванні вони не втрачають обсяг.

Мангольт дворічне овочева рослина з родини лободових. У перший рік посіву рослина дає потужну розетку листя і утворює подовжений стрижневий корінь, на другий рік випускає квіткову стрілку і дає насіння.

Зараз є різні сорту мангольта розрізняються за забарвленням черешків, про це говорять їх назви Червоний, Рубін, Зелений, Смарагд, Белавінка. Форма листя може бути рівною або кучерявою. Також розрізняють два різновиди мангольта стебловий або стебловий і листової. У стеблового мангольта різко виділені прожилки на листі, черешки товсті і довгі. У листового мангольта більше листя в розетці, але черешки вузькі, після зрізки у нього швидше відростають нові листя.

Мангольд легко виростити в будь-якому кліматі, він стійкий до більшості шкідників і хвороб. Зелень мангольта можна зрізати з початку літа до пізньої осені. На відміну від інших зелених культур шпинату і салату, листя мангольта з часом не грубіють і не гірчать.

Мангольт добре росте на родючому, добре обробленої землі з нейтральною реакцією. Перед посівом землю перекопують, очищають від бур’янів, вносять перегній і розпушують. Посів мангольта для отримання ранньої зелені проводять вже в кінці квітня початку травня, далі можна сіяти листову буряк все літо. Перед посівом насіння замочують.

На грядці роблять борозенки глибиною 1,5-2,5 см з шириною міжрядь 45-50 см. У борозенках насіння розподіляють часто. Сходи з’являються через 1-2 тижні, а після появи двох справжніх листків висотою 10-15 см їх проріджують на відстань 5-6 см, ще через деякий час роблять друге проріджування, залишаючи відстань між рослинами 25-30 см. Вирвані рослини можна використовувати в їжу. Основний урожай листя і черешків мангольта буде готовий через 1,5-2 місяці після сходів, коли листя досягнуть висоти 25 см. Зрізати листя мангольта можна частково, тільки зовнішні, залишаючи внутрішні, тоді зелень буде поступово наростати. Можна зрізати повністю кущ з молодими ніжними листям на висоті пари сантиметрів від грунту, тоді на відростання нової зелені буде потрібно якийсь час.

Листова буряк Мангольт

Догляд за мангольтом дуже простий полягає в прополюванні та розпушуванні межурядій, поки рослини не розрослися і не закрили великими листками поверхню землі. Поливи повинні биіть регулярними і рясними, при відсутності дощів. Якщо грунт досить родюча, то додатково вносити добрива в період росту листя не слід, так як надмірна кількість добрив викликає підвищення нітратів в зелені, досить внести перегній компосту при посіві і замульчувати їм грунт через місяць.

Восени зелень останню зелень мангольта зрізають перед сильними заморозків, короткочасне зниження температури до -5 0 С листя можуть перенести. Кореневища викопують, для зберігання їх з грудкою землі пересаджують в контейнер і зберігають в підвалі або льосі до весни. Кілька корінців можна пересадити в квітковий горщик і продовжувати вирощувати зелень мангольта в взимку на світлому підвіконні.

Схожі новини

Залишити питання або відгук