Корисний овоч пастренак

Корисний овоч пастренак

Пастернак рідкісний овоч в наших городах, але забули про нього марно, так як його коренеплоди корисні, поживні, мають яскравий пряний аромат, до того ж добре зберігаються в зимовий час в погребі. Пастернак вирощували ще в давнину, а в Європі до появи картоплі цей овоч вирощували і використовували в їжу в зимовий час нарівні з ріпою. Пастернак набагато корисніше і більш поживні картоплі, його незаслужено забули, зараз пастернак готують тільки гурмани і ті хто піклується про своє здоров’я. До сих пір пастернак вирощують на Кавказі, де цінують пряні овочеві культури.

У давнину цей овоч називали пастінака від латинського слова pastus, що означає корм або їжа. У нас в народі пастернак звуть по-простому білим коренем, білої морквиною або польовий борщ.

Пастернак є дворічною рослиною з сімейства селерових, його батьківщина Середземномор’ї. Близькими родичами пастернаку доводиться петрушка, селера і моркву. В їжу використовують молоду зелень пастернаку і коренеплоди, вони мають специфічний аромат, листя на смак нагадують петрушку або селеру, а м’якоть коренеплоду соковита, солодкувато терпка.

Корисний овоч пастренак

Стрижневий корінь пастернаку з осені потовщується, приймаючи круглу, ветеренообразную або конусоподібну форму, довжиною до 20-25 см. Поверхня коренеплоду жовто-бурого кольору, а всередині м’якоть біло-жовта. Листя у пастернаку перисті, схожі на листя селери або петрушки. На другий рік виростає високий гіллястий стебло з суцвіттями-парасольками на верхівках гілок. Квіти дрібні жовті, перехресно запилюється комахами. Після цвітіння дозрівають насіння, коричневого кольору, за формою плоскі, округлі, діаметром до 5 мм.

Корисний овоч пастренак

Коренеплоди пастернаку можуть довго зберігатися в погребі поруч з картоплею або морквою. Пастернак додають при приготуванні м’яса, супів, як пряність. Коренеплоди можна гасити в сметані або смажити з цибулею на олії як картоплю, вийти відмінний гарнір. Часто пастернак використовують для консервування.

вирощувати пастернак не складно, але багато хто відчуває невдачу на самому початку, коли посіяні насіння не проростає. У насіння пастернаку дуже маленький термін придатності, схожість вони зберігають рік після збору, тому купуючи насіння в магазині, обов’язково перевіряйте їх термін придатності.

Можна збирати власні насіння, щоб бути впевненим в успіху. Для цього можна з вирощеного врожаю, залишити пару коренеплодів в землі на другий рік, в наступному сезоні вони випустять стрілки з суцвіттями. Насіння у пастернаку схожі на насіння кропу, дозрівають вони не одночасно, і поки готові насіння не обсипалися, регулярно струшуйте суцвіття над ганчірочкою.

Сіяти насіння пастернаку для отримання врожаю коренеплодів потрібно ранньою весною. Пастернак холодостійка рослина, його насіння проростає при невеликій плюсовій температурі, а сходи можуть витримати короткочасні заморозки. Насіння пастернаку туговсхожіе через високий вміст ефірних масел, сходи можна побачити тільки через 2-3 тижні. Щоб насіння швидше проросли, перед посівом їх замочують на добу.

вирощувати пастернак потрібно на родючому ґрунті, заправленої органічними і мінеральними добривами. На бідній землі хороший урожай коренеплодів пастернаку не виросте. Ділянка повинна бути сонячним і відкритим. Найкраще пастернак вирощувати на місці, де в минулому році росла капуста, картопля, горох або цибулю.

Висівають насіння стрічками в борозни, які роблять глибиною 1,5-3 см. Ряди роблять на відстані 40-50 см. Після появи у сходів справжніх листків, рослини проріджують, залишаючи між ними 5-6 см. Другий раз пастернак проріджують, коли у рослин утворюється 5-6 листків, тоді залишають кожне друге рослина. Окрадений пастернак з молодою зеленню можна використовувати в їжу.

Вирощуючи пастернак, всі роботи по догляду рекомендується проводити в похмуру погоду або ввечері, так як на сонці у спеку зелень рослини виділяємо багато ефірних масел, які можуть викликати алергію або опіки на шкірі у чутливих людей.

Догляд за пастернаком полягає в своєчасних поливах, прополка і розпушування міжрядь. Підгодовувати пастернак рекомендується 2-3 рази за сезон, комплексним мінеральним добривом, вносити гній не слід, так як це викличе погіршення якості коренеплодів.

Викопують коренеплоди пастернаку після перших заморозків, похолодання анітрохи не зашкодить їм, а їх смак покращитися, стане більш насиченим. Зібрані коренеплоди очищають від землі і прибирають на зберігання в льох. Взимку можна отримувати зелень пастернаку вигонки, посадивши корінь в горщик і помістивши його в будинку на підвіконні.

Схожі новини

Залишити питання або відгук