Кавове дерево

Кавове дерево

Кавове дерево Всім хто любить пити вранці бадьорить ароматну каву напевно сподобається вирощувати у себе будинки кавове дерево. Це тропічна рослина у вигляді вічнозеленого чагарнику або деревця досягає висоти 5-7 метрів в природі, а в домашніх умовах кавове дерево може вирости до 2 метрів у висоту.

Вперше кави відкрили в Ефіопії, пастухи помітили, що кози пожевав листя кавового дерева, стають дуже збудженими. Спробувавши листя, люди переконалися, що ця рослина надає тонізуючий ефект на організм людини. У всіх частинах кавового дерева міститься кофеїн стимулює організм речовина, але найбільше кофеїну міститься в зернах плодів, які при обсмажуванні набувають гарний колір і оригінальний кавовий аромат.

рід Кава (Coffea) відноситься до сімейства мареві і налічує близько 40 видів чагарників і невеликих дерев. Батьківщиною більшості видів рослин з роду Кава є Африка, але лідером з вирощування кави в промислових масштабах стали країни Латинської Америки Бразилія і Колумбія. Для отримання зерен в основному вирощують вид – аравійський кави або кави арабіка (CoffeaArabica). також цей вид вирощують і в домашніх умовах, як кімнатна рослина.

кава арабіка являє собою невелике вічнозелене деревце або чагарник з пишною кроною з великих темно-зелених блискучих листя. Коренева система у дерева кави компактна, тому рослина добре себе почуває в горщику.

Кава рослина Самоплодность, для зав’язування плодів квітам не потрібно перехресне запилення, тому ви можете в домашніх умовах виростити свій урожай кавових зерен і готувати з нього чудовий напій. У природних умовах на кавових деревах цілий рік можна побачити поруч квіти і дозрівають плоди. У домашніх умовах кава цвіте тільки навесні, при сприятливих умовах зацвісти може повторно ще восени, а врожай ягід дозріває через 6-8 місяців після цвітіння.

Кавове дерево

квіти кави схожі на білі зірочки, вони з’являються в пазухах верхніх листків в суцвіттях по 3-6 штук. Після цвітіння зав’язуються невеликі плоди, які при дозріванні стають яскраво-червоними або навіть фіолетовими. Ягоди кави дозрівають неодночасно і збирають їх у міру дозрівання. Під м’якоттю плоду знаходяться два насінини сіро-зеленого кольору овальної форми в тонкій оболонці.

Для вилучення зерен кави, зібрані плоди спочатку слід висушити в духовці або на сонці. Після зерна очищають від оболонки, плівки і підсмажують на сковороді до характерного шоколадного кольору. Обсмажені зерна кави перемелюють і готують напій за улюбленим рецептом.

Кавове дерево

У кімнатних умовах кави вирощують як декоративне деревце. Для тропічної рослини кавове дерево відносно не капризно, переносить сухе повітря квартири і досить стійко до комах шкідників.

освітлення. Кавовому дереву необхідно добре освітлене місце, але без прямих сонячних променів. На літо рослина краще виносити в сад і розміщувати під тінню крон високих дерев, а в осінньо-зимовий період в приміщенні необхідно додатково включати підсвічування. Кавове дерево погано реагує на зміну місця і навіть поворот щодо джерела світла, тому відразу продумайте розташування квартири, щоб в подальшому його не переставляти.

Кава, як будь-яка інша тропічна рослина, любить тепло. оптимальна Температура повітря для рослини влітку + 23 + 25 0 С, взимку + 18 + 20 0 С, але не нижче +15 0 С. Кавове дерево не любить спеку, сусідство з опалювальними проділами, протяги і різкі перепади температур, при несприятливих умовах листя на деревце будуть сохнути і опадати.

Полив і вологість повітря. Для зростання і цвітіння необхідно підтримувати оптимальну вологість повітря і грунту в горщику. Навесні і влітку кавове дерево в період зростання, цвітіння і зав’язування плодів потребує рясного поливу. З осені полив поступово скорочують і взимку поливати рослину слід після просихання верхнього шару землі, тоді коріння отримають новий приплив повітря, що сприятливо впливає на стан рослини.

Якість води для поливу дуже важливо в умови догляду за рослиною. Поливайте кави тільки відстояною водою кімнатної температури або трохи тепліше. Після рясного поливу, воду, що скупчилася в піддоні, злийте.

Родина аравійського кави, посушливі райони Африки, тому ця рослина пристосоване переносити сухе повітря в квартирі, але добре реагує на обприскування листя теплою м’якою водою.

пересадка. Молоді рослини кави пересаджують щорічно, збільшуючи об’єм горщика, дорослі рослини пересаджують у міру необхідності раз в 2-3 року. Земля для посадки кави повинна бути слабокислою реакції і складатися з рівних частин дернової землі, перегною, торфу і піску.

Для гарного цвітіння і плодоношення кавове дерево слід підгодовувати кожні 2 тижні, використовуючи комплексне рідке добриво Ідеал або будь-яке інше, розводячи його за рекомендованою нормі.

Кавове дерево кожен код навесні формують за допомогою обрізки й прищіпки верхівок пагонів. Деревця можна формувати у вигляді штамба, вирізаючи все нижні пагони до бажаної висоти і прищипуючи верхівки і витягнулися верхні гілки.

Виростити кавове дерево можна з насіння або укоренити зрізаний держак. Тільки що зібрані свіжі ягоди кави, очищають від м’якоті і тонкої оболонки, зерна висаджують в невеликі горщики з земляною сумішшю на глибину 1-1,5 см. Горщики накривають прозорою плівкою або склом, розміщують в світлому теплому місці, регулярно провітрюють і зволожують землю. Сходи кави з’являються приблизно через місяць. Молоді сіянці пересаджують у міру зростання, поступово збільшуючи обсяг горщиків. Для того щоб коренева система краще розросталася кінчик головного кореня при першій пересадки слід трохи прищипнуть. Зацвітуть рослини, вирощені з насіння на третій або п’ятий рік.

Для вкорінення живців навесні зрізують верхівкові зелені пагони з середини крони, довгою 10-15 см. Зрізати черешки потрібно гострим ножем, знизу обов’язково по косій, відступивши 2-2,5 см від нижньої нирки. Укорінюють живці в теплицях або під прозорою банкою в суміші торфу і піску. Верхні листки у живців обрізають на половину, щоб вони менше випаровували вологи, але все листя видаляти не можна. Вкорінюються живці краще при високій температурі близько + 25 + 27 0 С і високої вологості. Через місяць півтора з нирок рушать нові паростки, значить, укорінення пройшло успішно. Ще через місяць, коли у нових паростків з’явиться пара листочків, прижилися рослини пересаджують в горщики в живильну земляну суміш. При пересадці молодих рослин заглубляйте їх на той же рівень, щоб не відбувалося загнивання кореневої шийки. Вирощені кавові дерева з живців можуть зацвісти вже в перший рік, але перші бутони краще видалити, щоб молоді рослини всі сили направляли на зростання.

  • Кавове дерево Розмноження троянд живцями
  • Кавове дерево мурайя
  • Кавове дерево кімнатний лимон
  • Кавове дерево гранат кімнатний
  • Кавове дерево Мандарин
  • Кавове дерево туя

Схожі новини

Залишити питання або відгук