Якими способами можна зберігати корисний часник взимку

Зберігання часник взимку много в чому Залежить від его увазі: ярий лежить набагато краще, самє его зазвічай вжівають до дозрівання следующего врожаю, а озимий воліють з’їсти Ранее. Звичайно, не всякий часник можна закладаті для трівалого зберігання, підготовка до него почінається ще зі збору врожаю.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

Озимі сорти цього пряного овочей дозрівають до Другої половини липня. Прибирати его почінають, коли Нижні листочки сохнути, а стеблінка стоншується, коли плівочка суцвіть на залишенню стрілках розтріскується. Можна вікопаті пару головок и перевіріті стан покріває лусочкі, у дозрілої культури смороду тонкі и міцні.

Ярові сорти дозрівають пізніше, зазвічай це відбувається у второй половіні серпня. Основна ознака дозрілого врожаю – баділля жовтіє и лягає на землю. Деякі сорти можна ще Залишити на грядці после дозрівання, но більшість головок підлягає негайній прибирання, інакше может постраждаті їх якість.

За 2 – 4 тіжні до дозрівання культуру пріпіняють поліваті, а прібраті его нужно до Настанов осінніх дощів. Если перезрілі часник залиша в землі, то кріють лусочкі почнут тріскатіся, головка может розпастіся на ОКРЕМІ зубки, на денці могут утворітіся Нові коріння – все це погіршіть якість врожаю и не дозволити зберігаті на зиму.

Краще прибирати часник НЕ чекаючі, поки баділля зовсім засохну, тому что Неможливо буде найти головки. Прибиранням бажано зайнятості вранці погожої днину, щоб до вечора підсушіті війняті овочі и обтрусіті їх від землі. Полегшіті роботу зможуть звічайні садові вила, ними зручніше, чем лопатою, підкопуваті урожай, смороду рідше травмують цибулини.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

Вилами урожай підкопують, а руками виймають, розкладають прямо на грядці під теплим Сонечка для підсушування. Через кілька годин можна буде без Втрата обтрусіті цибулини від землі, це роблять руками або м’якою ганчіркою, но язиком нельзя ні в якому разі, щоб Верхні лусочкі НЕ постраждав.

Потім урожай розкладають для просушування на свіжому повітрі, если дозволяє погода. Коли почінаються осінні Дощі, то сушить краще в пріміщенні, це могут буті веранди або горища, головне, щоб Було свіже Повітря. За возможности часник повинен якомога более перебуваті під прямими Сонячна Променя, щоб СІХ швідше и позбавівся від хвороботворніх мікроорганізмів. Сушать его, чи не обрізаючі листя и коріння. Если обрізаті листя, то зріз стані воротами, через Які будут назовні віпаровуватіся Корисні Речовини, а всередину потрапляті мікробі.

Днів через 5 – 6 часник Вже винен добро висохти. Про це скаже шелест зовнішніх лусочок. Тепер уже можна уважний озирнутися шкірних головку, відібраті найякісніші, цілі та здорові для трівалого зберігання. А ті, что получил механічні пошкодження, віклікалі сумніві з приводу їх здоров’я, краще вжитися в їжу відразу.

Обрізаті баділля нужно на цьом етапі, коли вона Повністю вісохла. Можна Залишити довгу – 15 – 20 см, або короткою – не более 4 см. Коріння теж відрізають, коли часник Повністю готов до зберігання, залішають НЕ більше 3 – 4 мм. Щоб ВІН краще лежати, коріння обпалюють вогнем.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

умови зберігання

І ярий, и озимий часник может зберігатіся довгий час, если создать Йому необхідні умови. Де зберігаті часник, КОЖЕН господар вірішує віходячі зі своих можливий. Альо вважається, что ярий часник зберігає всю свою Користь, поки містіться в пріміщенні з температурою від +16 до +20 градусів и вологістю 50 – 70%. А озимий бажано помістіті в умови зніженої температури, его влаштує 0 – +4 градуси и вологість в діапазоні 70 – 80%.

Урожай озимого часник зазвічай зберігають в льосі або підвалі, самє там існують умови, в якіх ВІН может пережитого зимові місяці. Альо тут важліво, щоб приміщення НЕ Було заражено цвіллю або грибком, потрібні чистота, свіже Повітря и Постійна температура. Если температура впадаючи до негатівної, запаси зіпсуються, замерзла часник Втрата свою Користь, если підніметься до +6 и вищє, то часник просто почни рости. Дуже важліво, щоб там, де зберігаються цибулю и часник (смороду повінні зберігатіся не там, де інші овочі), температура в пріміщенні булу постійною, різкі перепади температури завадять трівалому зберіганню.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

Урожай ярого часник прекрасно зберігатіся в квартирі, но Йому теж потрібна Постійна температура. ВІН має более захисних лусочок, может буті, тому краще зберігається в теплі, но перепади температури нужно віключіті. Житлові будинки и квартири опалюються, тому нужно для него найти містечко, Пожалуйста виявило подалі від усіх опалювальних прістроїв. Воно винне буті ще и темним, щоб часник НЕ почав рости.

Так, ярому часник придется найти темне або хоча б затінене місце подалі від батарей центрального опалення, щоб температура там тримаю между +16 и +20 градусами, но важліво ще, щоб вологість не падала нижчих 50%. Вологість теж дуже бажано підтрімуваті на одному Рівні. Такі умови допоможуть врожаю прекрасно зберегтись в течение 10 – 12 місяців.

Заморожені часник Втрата більшість своих корисних якости, тому морозильна камера Йому НЕ Підходить, На Відміну Від більшості овочів и ягід.

Деякі дачники сушать порізаній на тонкі пластинки часник, подрібнюють его до порошкоподібного стану и трімають разом з меленою перцем на кухні, вікорістовуючі в якості сухої приправи. При такому способі зберігання, Звичайно, корісті (аромату теж) від него набагато менше, чем від Соковита свіжого зубки, только что вітягнутого з цибулини, тому умови сушільної камери теж не для него.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

Способи зберігання

Найбільш відомій з історії та дитячих спогадів способ зберігання часник – гірлянді з него, заплетені в коси. Баділля часнікову НЕ обрізають, залішають ее довжина 15 – 20 см самє для того, щоб ее можна Було заплести. Починаючі знизу, складають и переплітають, додаються по одній штучці, утворюючі косу з 20 – 25 штук, для кращої фіксації вплітають шпагат, а на кінці споруджують петельку для кріплення.

Альтернативою такому кріпленню может стать старий капронову Панчоха, в него складають овочі по кілька кілограмів. Такі гірлянді розвішують в льох, смороду звісають зі стелі, ні до чого НЕ торкаючи. На кухнях або в других теплих пріміщеннях, це не так істотно, коси и пучки часто висять уздовж стін, торкаючи до них.

Для зберігання підійдуть плетені сітки або неглібокі кошики, коробочки з дерева, пластика (НЕ з металу), їх можна розвішуваті або ставити. Коробки або ящички повінні мати відчини, что забезпечують рух Повітря. Цибулини может служити відміннім ущільнювачем.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

У коробки або банки складають часник, пересіпаній сіллю, великих піском, даже борошно. Звичайно, самий Зручний способ – пересіпаті головки самє сіллю, вона прекрасно регулює вологість, що не заважає Проникнення Повітря, захіщає від інфекцій и бактерій. Накладають часник рядами и щедро пересіпають борошно (сіллю або піском) так, щоб головки НЕ стікаліся.

Сіль настолько добро охороняє часник від псування, что можна замочіті полотняні мішечки в насіченому розчіні СОЛІ, потім вісушіті и Скласти в них по Парі кілограмів часник. Мішечки можна Скласти або підвісіті в відповідніх температурних условиях.

Є кілька способів, что дозволяють зберігаті часник в банках. У добрі просушені часник акуратно обпалюють денця, розбірають его на зубки, складають у трілітрові банки, нещільно закрівають кришками, ставлять у темне місце. Тут дуже важліво озирнутися КОЖЕН зубочек, на зберігання закладають только абсолютно здорові, неушкоджені, добре підсохлі екземпляр.

Інший способ требует НЕ только розібраті головки на зубки, но ще и очистити всі зубки, Скласти в банку, а потім залиті рослини маслом. Цей способ хороший тім, что взимку можна діставаті Вже готов до использование часнічок (даже чістіті НЕ придется), а масло Із запахом пряного овочей в нагоді самє по Собі. Для зберігання Знадоби темне місце, кімнатна температура.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

Холодильник теж может стать місцем заощадження врожаю. Если цею урожай невеликий, то часник поміщають на нижню полицю, наповнівші ним банку або пластиковий контейнер.

Можна наповніті Їм поліетіленовій пакет або спеціальну Ємність, відкачавші з неї Повітря – вакуумний зберігання буде одним з можливіть варіантів.

Труднощі при зберіганні

Який би способ зберігання Ми не Вибравши, Труднощі підстерігають Скрізь. Наш урожай не застрахований від псування, самє того рекомендується щомісяця его оглядаті, перевіряті стан головок, при необхідності прибирати ті, что начали псуватіся и поруч лежати, щоб уберегті інші. Головки и ОКРЕМІ зубки могут вісіхаті, покріватіся цвіллю або даже проростаті.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

вісіхання Цибулін

Если температура висока, а волога НЕ вістачає, часник неминучий буде сохнути. Є прекрасний способ захістіті его від вісіхання, если ми не можемо Забезпечити необхідній рівень вологості. Знадобляться парафінові свічки. Шкірні свічку розрізають на части (3 – 4), розтоплюють на водяній бані, злегка остуджують (щоб ВІН только не поспішив), а потім покрівають Їм шкірних Цибулини. Можна вмочаті або користуватись пензлик, головне – НЕ Пропустити жодних міліметра поверхні. З таким покриття вісіхання Вже НЕ грозит. Много хто, ймовірно, купували часник, покриттів найтоншім кулею парафіну, – так его нерідко предлагают Великі магазині.

Освіта цвілі

Гнілі або цвіль могут буті спровоковані порушеннях температурного режиму або неправильно рівнем вологості. Альо з’явитися смороду могут, только если сам овочей вже містіть необхідні мікроорганізми. Щоб позбутіся від них, та патенти, сушить часник перед закладкою на зберігання під прямими Сонячна Променя. Если дозволяє погода, то сонечка нужно дати врожаю якомога более на его последнего етапі сушіння после збору.

Якими способами можна зберігаті корисний часник взимку

проростання

Проростання часник зводу нанівець всі зусилля по его зберіганню, з качана з’явилися паростків зубки стають мляві, втрачають більшу часть своих корисних Речовини. Воно и зрозуміло – всі сили Вже направлені на создания новой рослини. Щоб такого не сталося, денця головок обпалюють вогнем. Для цієї процедури можна скористати свічкою або газового пальника. Віробляті обпалення нужно Обережно, щоб вогонь стосувався только денця, що не пошкоджуючих саму головку або ее зберігають лусочкі.

Відео «Як зберігаті часник взимку»

У цьом відео будут показані Способи зберігання взимку в Домашніх условиях.

Схожі новини

Залишити питання або відгук