Як правильно сушить базилік на зиму

На сьогоднішній день відомо более 130 різновідів культури базиліка, и Кожна з них Надзвичайно корисна. Его Користь для організму людини Полягає в унікальному складі рослини, в соку которого містіться более 1,5% ефірніх масел, фітонціді, каротин, рутин, а такоже вітаміни: А, С, Е, РР, В2, фолієва кислота.

Як правильно сушить Базилік на зиму

Во время Цвітіння рослинна культура багата на аскорбінову кислоту, а ее насіння збагачені ефірнімі маслами, через Які вона набірає все более популярності у фармацевтічній, парфумерній и кулінарної промісловості.

З Огляду на такого унікального складу, дана рослинна культура є дуже корисний. Корисна властівостямі вважаються: Зміцнення імунітету, бактерицидні, протівірусну, жарозніжуючій, антісептічна, протигрибкові дію. Висока ефективність в застосуванні даної рослини при запаленні верхніх діхальніх Шляхів. Помічено Поліпшення стан при бронхіальній астмі, Усунення непріємного запаху з рота, Зміцнення ясен, протікарієсну дію.

Ефективний при метеорізмі, Поліпшення сну, перешкоджає Утворення каменів в Нирко, зменшує холестерин, зніжує зубний Біль.

При безлічі корисних властівостей, є и протипоказів до! Застосування даної культури: будь-які захворювання крови, епілепсія, хвороби серцево-судінної системи.

Так як в органічному складі рослинної культури, поряд з масою корисних Речовини, є и ртуть, то вживання у великих кількостях небезпечний. З особливо акуратністю слід використовуват ефірну олію даної культури. Чи не можна в лікувальніх цілях трівало жувати свіже листя, трівалій контакт з соком рослини, згубну для зубної емалі.

Як правильно сушить Базилік на зиму Як правильно сушить Базилік на зиму Як правильно сушить Базилік на зиму

Таким чином, з Огляду на Користь и шкоду культури, застосовуючі ее в помірніх кількостях, можна добиться максімальної корісті від такой ароматної зелені.

Відео «Користь и шкода»

З відео Ві дізнаєтеся, чим корисна и чім шкідліве ця зелень.

Правильно вісушена зелень, зберігає практично всі свои Корисні Властивості. Тому Вкрай важліво знаті, як сушить Базилік в Домашніх условиях. Таким чином, можна буде насолоджуватіся цімі Корисна листочками фіолетового и зеленого кольору даже взимку.

Як сушить Базилік? Як правило, сушать его різнімі способами: в духовій шафі (газового або електричного), в мікрохвільовій печі, електросушарці и на відкрітому повітрі.

Листя рослини зрізають як в течение Всього ПЕРІОДУ зростання, так и перед початком, и во время Цвітіння, тоді культура містіть більшу Кількість мікроелементів и ефірніх масел, а ее стебла Ще не одерев’янілі.Як правильно сушить Базилік на зиму

Як правило, его рослини збірають два рази, в ліпні и восени, коли формується другий урожай. Заготовляються Базилік НЕ только сушінням, а й заморожування. Перед сушінням, рослина міють, подрібнюють, відрівають листя, формують пучки. Засушені Базилік втрачає понад 80% Волога.

Найкраще збіраті рослину для заготовок вранці, после того як сонце підсушіть росу на рослини.

Сушка пучком (Кущем)

Засушуванні базиліка пучком (Кущем) проводитися за помощью підвішування в провітрюваному, затіненому місці. Місцем для такой сушки зелені могут стати такоже горище и навіс.

Пучки рослини підвішуються на відстані, що не торкаючи один одного. Попередньо, для цього нужно Сформувати з гілок пучки, зафіксувавші їх гумка, нитками.Як правильно сушить Базилік на зиму

Підвішені пучки суша около двох тіжнів.

Готовність перевіряється так, коли листки будут сухими настолько, что будут відламуватіся и обсіпатіся, а гілочкі при згінанні будут переламуваті, значить, рослина вісохло, и готово до зберігання на зиму.

Як сушить листом

Найпопулярнішім способом вважається засушуванні базиліка в природних условиях.

Если ви Вибравши сушку зелені листочками, без пагонів и гілочок, то спочатку нужно підготуваті листи.

Їх акуратно зрізують або відрівають з гілок, розкладаючі однією кулею на натуральної тканини, Марлі, віконніх сітках, рушниках.

Так як листя будут перебуваті на сушінні более двох тіжнів, їх необходимо захістіті від пилу и вітряніх порівів.

Однако, нельзя перешкоджаті ціркуляції Повітря, тому для таких цілей добре Підходить марля. Під більш щільнім накриття листя зелені будут Зав’ялюють, а смак и запах буде ставаті непріємнім.Як правильно сушить Базилік на зиму

Сушка базілічной зелені в холодильнику Досить новий метод, Який набірає Популярність. Его суть Полягає в Наступний: на паперові серветки або пластикові піддони розкладають листя рослини в один шар. У холодильнику, при нізькій температурі, з листя добре вітягується волога, листки стають сушені за 6-8 днів. При такому методі сушки, рослина прекрасно зберігає свой колір и запах, а значить и всі Корисні компоненти. Залежних від інтенсівності охолодження, листя культури вісушуються через 5-7 ній.

Останнім часом популярними стають електроприлади для сушки овочів, фруктів, зелені. Заготівля листя базиліка в Електросушкі – Швидко і Ефективний метод.

Використовують як прилад для сушки зелені и духові шафи. У Попередньо розігріту духовку, поміщають подрібнені листочки, вікладені тонким шаром на деко.

Заготовляються Базилік на зиму и с помощью мікрохвільової печі. Для цього віміті и просушені листочки розкладають на тарілку тонким шаром. Тарілку з зеленню ставімие в СВЧ на повну Потужність на 1-1,5 хвилини. Перший раз не Варто це делать без наочний, так як годину нужно буде підбіраті індивідуально. Даній метод Швидко і Ефективний, так як аромат и Корисні якості зелені зберігаються, а вітраченій годину – мінімально.

як зберігаті

Коли ви визначили з методом, як засушіті Базилік, и зелень Вже готова для зберігання в зиму, слід знати кілька правил зберігання сухого базиліка.

На підготовку сушеної зелені в Середньому уходит от 1 до 15 днів, в залежності від вологості Повітря и методу сушки.

Базилік, Який сушівся гілочкамі, в зиму готують так: всі сухі листки знімають, а Гілки и Пагоні викидають. Если сушіліся окремо Великі листи, їх Небагато подрібнюють, сухе листя без проблем розтіраються пальцями в дрібний порошок.

Сухі листи слід зберігаті в прохолодному темному місці в щільно закрітій ємності, Найкраще в скляній банці або в мішку з натуральної тканини.Як правильно сушить Базилік на зиму

Можна зберігаті в паперових пакетах або в пластиковому контейнері, головне, Щоб не Було постійного контакту з повітрям, інакше базилікового аромат віпаровується.

Заморозіті Базилік можна так:

  • зібраті свіже листя з тонкими стеблінкамі;
  • віміті и промокнути паперовими рушником;
  • подрібніті ножем або с помощью блендера;
  • політи невелика кількістю рослинної Олії (оливковою або соняшникову);
  • розфасуваті одінічнімі порціях в герметичні пакети;
  • помістіті в морозильну камеру, Включити режим швидкої заморозки.

Альо кож рослина можна заморозіті и Цілком, Попередньо Базилік нужно віміті и просушіті. У контейнер морозільної камери розкладають Гілки зелені або ОКРЕМІ листочки на відстані один від одного. Через Деяк годину, коли листя немного підмерзнуть, складають зелень в пакети, Випускаючий з них зайве Повітря, закрівають и відправляють Вже замороженого зеленого базиліка знову в морозилку.Як правильно сушить Базилік на зиму

Морозяться Базилік такоже у форме кріжаніх кубіків. У форми для льоду поміщається дрібно подрібненій Базилік, залівається водою, и відправляється в морозилку в режімі швидкої заморозки. После того як зелень замерзну в холодильником, ее виймають, и складають в герметичні пакети, и відправляють в основне відділення морозільної камери.

Заготовленої в зиму Базилік відмінно підійде в якості ароматної приправи для Приготування різніх соусів, супів, овочевих пюре.

Відео «Як засушіті»

З відео Ві дізнаєтеся, як засушіті Цю ароматну пряність.

Схожі новини

Залишити питання або відгук