Грибні захворювання томатів – Вирощування овочів і квітів, догляд за кімнатними рослинами і квітами, поради садівника

Грибні захворювання томатів

Серед хвороб томатів найбільш поширений фітофтороз або бура гниль томатів через ураження не тільки листя і стебел, а й ще зелених плодів. Спочатку на листках з’являються бурі плями зі світлим краєм, які швидко збільшуються в розмірах по всій поверхні листа. Уражені листки швидко висихають. На зелених плодах з’являються бурі тверді плями, при сильному розвитку хвороби плід повністю стає коричневим.

Грибні захворювання томатів - Вирощування овочів і квітів, догляд за кімнатними рослинами і квітами, поради садівника

Фітофтороз грибне захворювання, збудником якого є гриби, спори яких зберігаються в грунті і на рослинних рештках. Розвитку і активізації хвороби сприяє підвищена вологість, сильні перепади денної і нічної температури (вночі 7-10 0 С, вдень 20-30 0 С), загущення посадка, не дотримання правил сівозміни. Фітофтори сприйнятливий картопля, тому посадки томата розміщуйте далеко від картопляного поля.

Грибні захворювання томатів - Вирощування овочів і квітів, догляд за кімнатними рослинами і квітами, поради садівника

Суха плямистість або альтернаріоз грибне захворювання томатів особливо небезпечно в жарку і дощове літо. Виявляється на нижніх листя у вигляді плям зі світлим центром в серединці, по краях плям може бути жовта облямівка. Незабаром весь лист висихає і опадає. Поступово уражаються листя до верхнього ярусу, а на плодах з’являються бурі плями.

Грибні захворювання томатів - Вирощування овочів і квітів, догляд за кімнатними рослинами і квітами, поради садівника

Насіння з заражених рослин збирати не можна, так як грибниця проникає всередину плода і заражає насіння. Ця хвороба також може розвиватися на інших рослинах сімейства пасльонових картоплі, перці, баклажанах.

Грибні захворювання томатів - Вирощування овочів і квітів, догляд за кімнатними рослинами і квітами, поради садівника

Грибні захворювання томатів - Вирощування овочів і квітів, догляд за кімнатними рослинами і квітами, поради садівника

Біла плямистість або септоріоз томата активно розвивається в дощовий період, похмурі дні з високою вологістю, велика кількість дощів з вітром. Збудником хвороби є суперечки, які можуть поширюватися з вітром, дощем, також переносяться через інвентар, руки, одяг на здорові рослини. Листя, починаючи з нижніх ярусів, покриваються дрібними бурими плямами, які швидко розширюються і лист передчасно відмирає, що затримує розвиток рослини, освіту і зростання плодів. На стеблах також з’являються витягнуті овальні плями на початку темно-бурі, з часом світлішають і стають світло-сірими. Хвороба швидко прогресує при високій вологості повітря, викликає скручування і опадання листя, що значно знижує якість і обсяг врожаю.

Заходи боротьби проти захворювань томату:

– Дотримання правил сівозміни. Чи не вирощуйте томати на колишньому місці протягом трьох років.

-Після збору врожаю збирайте і спалюйте все рослинні залишки, так як на них зберігаються і зимують спори грибів.

-Чи не загущающих посадки томатів і не кладіть їх по сусідству з іншими рослинами пасльонових культур (перець, баклажани, картопля).

-Поливати рослини краще під корінь в борозни, а не ождеваніем.

-Проводьте дезінфекцію теплиць, парників, інвентарю. Землю для теплиць і парників беріть в тому місці, де томати не вирощують протягом трьох років.

-При виявленні поодиноких заражених рослин видаліть їх і знищіть.

-При перших ознак захворювань томатів або при настанні погодних умов сприяють розвитку грибних хвороб, проводите обприскування рослин з дозволеними препаратами фунгіцидами, через 10-14 днів. Найбільш поширені препарати оксихом, Бар’єр, Заслін і інші.

-Досить поширені народні засоби з хворобами помідор: обприскування настоєм часнику, солоною водою, розчином марганцівки, їх застосування більше виправдано в період дозрівання плодів, так як після застосування хімічних препаратів необхідно почекати певний період часу до збору врожаю.

-Для збору насіння вибирайте плоди тільки з здорових ділянок. Насіння обов’язково знезаражують в теплій воді, витримуючи при температурі 48-50 0 С протягом 20 хвилин, потім промивають проточною водою і протруюють в розчині з фундазолом.

-Використання сортів томатів більш стійких до хвороб дозволяє значно скоротити поширення і розвитку хвороби, зазвичай такими властивостями володіють районовані сорти.

Схожі новини

Залишити питання або відгук