Дайкон – японська редька

Дайкон - японська редькадайкон часто називають «японської редькою», так як на своїй батьківщині – Японії цей коренеплід займає перше місце за посівними площами і входить в щоденне меню японців. Дайкон завойовує серця городників завдяки соковитому ніжному смаку з легкої гостротою, швидкому зростанню і отримання високого врожаю коренеплодів, які можна зберігати 2-3 місяці. За вмістом вітамінів і корисних речовин цей овоч рівноцінний редьці, проте містить менше гірчичного масел, тому смак його більш приємний. Дайкон рекомендують включати в раціон харчування людям, які проживають в екологічно несприятливих умовах або постраждалим від радіації. Корисний при застуді, захворюваннях жовчного міхура, кишечника, чистить печінку і нирки, також ефективний для профілактики діабету і раку.

Агротехніка вирощування дайкона схожа з вирощуванням зимової редьки. Ця рослина сімейства хрестоцвітних. Сорти розрізняються: за формою коренеплодів, можуть бути округлої або циліндричної; по заглиблення в грунт коренеплоду деякі розташовуються майже повністю на поверхні грунту, інші заглиблені майже повністю. Частина редьки знаходиться на поверхні може бути забарвлена ​​в светло0зелений колір.

Грунт для вирощування дайкона підійде будь-яка, але найбільший урожай ви отримаєте на легкої родючої землі. При перекопуванні внесіть перегній гною або компосту по 1-2 відра на 1 кв.м. (Ні в якому разі не використовуйте свіжий гній). Кислий грунт краще провапнованих.

Місце для посадки повинно бути сонячним або злегка затінених.

Дайкон, як редис, утворює коренеплід тільки при короткому світловому дні менше 15 годин. При довгому світловому дні рослина дає стрілку і зацвітає, що не формуючи коренеплоду. Тому оптимальний час для посіву дайкона – друга половина липня.

Насіння висівають по 2-3 шт гніздовим способом, заглиблений на 3-5 см з відстанню 20-30 см. До появи сходів підтримуйте грунт у вологому стані. Після появи 2-3 справжніх листків, сіянці проріджують, залишаючи по одному найсильнішому рослині в гнізді.

Догляд за дайконом полягає в регулярних поливах, що не перезволожуючи землю, прополюванні, розпушуванні і захисту від шкідників. Найпоширеніший шкідник дайкона – хрестоцвіті блішки і клопи. Для відлякування цих шкідників опудрювальні рослини деревною золою.

Дайкон - японська редька

Забирають урожай через 40-70 днів. Кращими смаковими якостями володіють коренеплоди, які досягли 5 см в діаметрі і більше. Коренеплоди прибирають, підкопуючи вилами або лопатою, так як вони дуже крихкі, при висмикуванні можуть зламатися.

Зібраний урожай промивають від землі і зберігають у холодильнику або погребі протягом 2-3 місяців. Дайкон використовують для приготування салатів в свіжому вигляді, але він не втрачає своїх смакових якостей і в солоному, тушкованому і вареному вигляді.

Схожі новини

Залишити питання або відгук