Цукрова кукурудза

цукрова кукурудза

цукрова кукурудза. відварена або консервована, – улюблені ласощі в народі. В кінці літа на вулицях процвітає торгівля вареною кукурудзою, яку швидко розкуповують, як гарячі пиріжки.

Популярність кукурудза завоювала ніжним молочно-солодкуватий смак зерен, а по високій живильній цінності кукурудза випереджає зелений горошок, квасоля та інші овочі. У зернах цукрової кукурудзи міститься велика кількість крохмалю і цукрів, а також вітамінів С, групи В, Е та інших корисних речовин. За калорійністю цукрова кукурудза перевершує більшість овочів. У зернах кукурудзи міститься багато корисних жирних кислот, які покращують обмін речовин в організмі людини і знижують холестерин в крові. Кукурудзу рекомендують включати в раціон харчування при серцево – судинних захворюваннях, хворобах печінки, нирок і нервової системи.

Цукрова кукурудза (ZeamaysL.) це однорічна рослина з родини злакових. Найбільш відомі сорти цукрової кукурудзи делікатесна і ароматна. Для приготування попкорна використовуються інший вид – кукурудза лопається.

Цукрова кукурудза

У кукурудзи прямий міцний стебло висотою до 2-3 метрів. Мочковатая коренева система у рослини дуже потужна, частина коренів йде вглиб на 1-2 метра. Широколанцетні листя розташовуються на стеблі почергово. Кукурудза однодомна рослина з чоловічими і жіночими квітками. Чоловічі квітки розташовуються на верхівці втечі в суцвітті волоті, а жіночі в качанах в пазухах листків. У період цвітіння пилок з чоловічих квіток переноситься вітром на пучки маточкових ниток виходять з качанів, так відбувається запилення, після чого на початках розвиваються зерна.

Зацвітає кукурудза зазвичай через 50-60 днів після сходів, а через 20-25 днів після цвітіння, качани кукурудзи досягають молочної стиглості, при цьому великі зерна в качанах легко роздавлюються, виділяючи молочний сік. При повній стиглості зерна кукурудзи стають твердими, яскраво-жовтими, скловидними.

Цукрова кукурудза

Агротехніка вирощування кукурудзи дуже проста.

Кукурудза добре росте на добре перекопати родючої землі, ділянки з важкої заболоченій грунтом для вирощування кукурудзи не підходять. Висівати кукурудзу необхідно на добре освітленому сонячному місці. Більшість городніх овочевих культур, крім буряка, є хорошими попередниками для кукурудзи.

висівають кукурудзу на початку середини травня. У прохолодну погоду при температурі близько +10 0 С сходи кукурудзи з’являються через 3 тижні, а в теплу погоду сходи кукурудзи можуть з’явитися через 1-2 тижні. Заморозки до -2-4 0 С згубні для сходів кукурудзи.

Сіють кукурудзу рядами через 25 см в ряду, а ряди роблять через 60-70 см. Глибина загортання насіння близько 10 см.

Догляд за кукурудзою складається у звичайній прополюванні, розпушуванні міжрядь з підгортанням стебел, поливах і підгодівлі.

Кукурудза досить посухостійка культура, вона краще переносить посуху, ніж перезволоження, через якого може бути знижений урожай зерен. Кукурудзу необхідно поливати в період появи сходів, на початку цвітіння і з початком зав’язування зерен в качанах.

Спочатку кукурудза росте повільно, в цей час молодим рослинам необхідно азото-фосфорний підгодівлі, розведеною гнойової рідиною або пташиним послідом з додаванням деревної золи. Ближче до цвітіння темп зростання кукурудзи прискорюється, а після цвітіння припиняється. З початком викидання на верхівках стебел суцвіть волоті, підгодуйте кукурудзу вдруге комплексним мінеральним добривом, що прискорить утворення зерен в качанах.

Кукурудза цвіте близько 10 днів. За цей час 2-3 рази струшуйте стебла рослин для кращого запилення, що усуне малу озерненность качанів.

Через 20-25 днів після цвітіння, коли нитки на початках побуреют, але ще не зсохнутися, настає молочна стиглість зерен і качани кукурудзи можна збирати. Кукурудзу після збору краще відразу варити або консервувати, так як в теплі через добу в зернах втрачається до половини цукрів. Тривало зберігати свіжі качани кукурудзи, близько 2-3 тижнів, потрібно в холодильнику при температурі близько 0 0 С.

Схожі новини

Залишити питання або відгук