Аронія або чорноплідна горобина

Аронія або чорноплідна горобина

Аронія або чорноплідна горобина Аронія чорноплідна отримала назву – чорноплідна горобина. за схожість ягід зібраних в щитки. Багато в садах вирощують чорноплідна горобина, вона дуже декоративна особливо восени, коли грона чорних ягід висять серед червоно-бурого листя. Аронія чорноплідна також невибаглива, зимостійка, високоврожайна, а її ягоди корисні.

Користь плодів чорноплідної горобини в тому, що вони містять багато вітамінів, органічних кислот, макро і мікро елементів. За вмістом вітаміну Р ягоди чорноплідної горобини перевершують всі інші культури. Р-активні речовини беруть участь в зміцненні судин, тому ягоди чорноплідної горобини корисно їсти при гіпертонії, атеросклерозі, авітамінозі і як засіб для поліпшення роботи щитовидної кислоти. Обмежено є чорноплідна горобина, рекомендується людям з густою кров’ю, схильної до тромбозів, так як у ягід є властивість ще більше згущувати кров. Ще ягоди аронії збільшують кислотність і активність шлункового соку, тому їх не рекомендують вживати в їжу хворим з виразкою шлунка або при гастриті з підвищеною кислотністю. Однак через терпкого смаку складно з’їсти багато свіжих ягід, а в переробленому вигляді в варення або компоті вони безпечні. Ось чому аронія з грецької перекладається як користь або допомогу.

На смак плоди аронії чорноплідної кисло-солодкі, терпкі. Часто ягоди збирають після перших заморозків, тоді вони стають менш терпкими. Ягоди черноплодки довго зберігаються, в холодильнику до двох місяців, з велику кількість протимікробні речовин. Для тривалого зберігання їх заморожують або сушать, при цьому вони не втрачають своїх корисних властивостей. Чорноплідна горобина багато хто любить не тільки за смак і аромат, але і за насичений колір соку ягід, тому їх часто додають в компоти, киселі, соки, сиропи, напої. У харчовій промисловості їх плодів аронії отримують натуральний барвник, який використовують в кондитерській промисловості.

Родина чорноплідної горобини Північна Америка. До Росії Арон завезли на початку 20 століття, невдовзі її швидко стали розмножувати від садів в європейській частині до Алтаю, Сибіру і Сахаліну.

Аронія багаторічний чагарник висотою до 2-3 метрів. Дорослий кущ може складатися з 30-40 гілок діаметром від 1 до 4 см і мати розкидисту форму, молоді кущі більш компактні. Листя прості з пільчатим краєм. Квітки невеликі, білі, зібрані в суцвіття щитки розміром до 5-6 см в діаметрі.

Цвіте чорноплідна горобина в кінці травня початку червня, плоди дозрівають до кінця серпня на початку вересня. Плоди аронії кулясті, діаметром 10-12 мм, вагою 1 гр, чорного кольору з сизим нальотом, сік темно-червоний або бордовий. На вершині ягід рельєфні рубчики зі слідами чашолистків.

Дорослий кущ аронії може дати урожай ягід до 10 кг. Плодоносити саджанці починають вже на 3-4 рік після посадки, а до шестирічного віку набирають повну силу. Урожайність чорноплідної горобини щороку висока і не залежить від погодних умов. Максимальний період плодоношення триває 20-25 років.

Розмножити чорноплідна горобина можна насінням, відводками, кореневими нащадками, діленням куща, щепленням, укоріненням живців.

Місце для посадки чорноплідної горобини потрібно вибрати сонячне, так як при затіненні вона погано плодоносить. Грунт аронія віддає перевагу добре оброблену, родючу, добре підходять суглинки, які довше утримують вологу.

Для посадки саджанців підготуйте ями розміром 60х60 см і глибиною близько 40 см. У посадкову яму внесіть відро перегною і торфу. З добрив додають близько 150 гр суперфосфату, 60 гр калійного добрива або склянка деревної золи, мінеральні добрива добре перемішують із землею.

При посадці кореневу шийку саджанця трохи заглиблюють ні 1-2 см нижче рівня землі, щоб було менше поросли. Для поліпшення розгалуження пагони саджанця обрізують, на довжину 4-5 нирок від землі.

При посадці аронії чорноплідної розміщуйте кущі на відстані 1,5 метра, щоб вони надалі не затінювали один одного. Чорноплідна горобина любить рясний полив. Щорічно вирізуйте слабкі, хворі і зламані гілки. Омолодити старий кущ можна, спилявши старі гілки на рівні ґрунту, незабаром нова поросль займе місце віддалених гілок.

Схожі новини

Залишити питання або відгук